<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Eerste vrouwelijke heilige van Argentinië verricht ‘wonder’: paus en president Milei omhelzen elkaar

Elise Ann Allen - Crux 12 februari 2024
image
Paus Franciscus en de Argentijnse president Javier Milei omhelzen elkaar na afloop van de Mis ter gelegenheid van de heiligverklaring. Foto: OSV photo - Vatican Media

De eerste vrouwelijke heilige van Argentinië verrichtte zondag nog een ‘wonder’ tijdens haar eigen heiligverklaring. Paus Franciscus en de rechts-populistische Argentijnse president Javier Milei, die bekend staat om zijn denigrerende opmerkingen over de paus, gaven elkaar een warme omhelzing.

Milei werd in november verkozen tot president van Argentinië. Tijdens zijn campagne trok hij wereldwijd de aandacht vanwege de grove taal waarmee hij paus Franciscus omschreef. Hij noemde de paus onder andere een “imbeciel”, een “communist”, en een “vuile linkse”.

Gemoederen bedaren

In een interview kort na Milei’s verkiezing trachtte paus Franciscus de gemoederen te bedaren. “Je moet veel onderscheid maken tussen wat een politicus zegt in de verkiezingscampagne en wat hij daarna daadwerkelijk doet”, zo reageerde hij, “want dan komt het moment van concreetheid, van beslissingen.”

Dat concrete moment kwam zondag, toen de paus en de president elkaar voor het eerst ontmoetten in de Sint-Pietersbasiliek. Het gebeurde tijdens de heiligverklaring van de eerste inheemse heilige van Argentinië, Maria Antonia de Paz y Figueroa, die door Argentijnen liefkozend ‘Mama Antula’ wordt genoemd.

Omhelzing

Na Milei kort begroet te hebben aan het begin van de viering, begroette paus Franciscus de Argentijnse president een tweede keer met andere ministers op zijn weg naar buiten. Milei brak daarbij het protocol en omhelsde de paus.

De twee hadden maandagochtend nog een formele privé-ontmoeting in het Vaticaan. Naar verwachting hebben ze de ernstige economische situatie van Argentinië besproken. Ook een mogelijk pausbezoek aan Argentinië, later dit jaar, zou tijdens het gesprek een onderwerp zijn geweest.

Gesprekken

Franciscus en Milei bespraken deze kwesties al eerder. Dat gebeurde zowel schriftelijk als telefonisch. Tijdens een telefoongesprek in november feliciteerde Franciscus Milei met zijn overwinning.

De twee hadden het ook over de economische crisis van Argentinië die al tientallen jaren duurt. Zo’n 40 procent van de bevolking leeft in armoede. Daarnaast bedraagt de inflatie meer dan 200 procent, aldus het statistisch bureau van de overheid INDEC.

Mogelijk pausbezoek

Vorige maand schreef Milei een brief van twee pagina’s aan de paus waarin hij hem bedankte voor zijn “wijze raad en wensen voor moed en wijsheid voor mij”. Ook sprak hij de wens uit voor een pausbezoek, dat mogelijk in de tweede helft van dit jaar zou kunnen plaatsvinden.

Tijdens de homilie van de heiligverklaring hekelde paus Franciscus bepaalde houdingen die armoede en onrecht zouden verergeren.

‘Melaatsheden van de ziel’

“Angst, vooroordelen en valse religiositeit zijn drie oorzaken van groot onrecht. Het zijn drie ‘melaatsheden van de ziel’ die ervoor zorgen dat de zwakken lijden en vervolgens als afval worden weggegooid.”

Franciscus prees de “verborgen liefdadigheid” van ‘Mama Antula’ en zei dat aandachtige nabijheid tot mensen in nood, “zonder angsten en vooroordelen”, genezing brengt.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.