<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Illustratie: Tomás Rico en Loreto Sales
Bijvoorbeeld

Mama Antula, een goede voorspreekster

Michaël As 2 maart 2024

“Ik ken Claudio al vijftig jaar. We waren al vrienden op school. We wilden allebei jezuïet worden en ontmoetten zo pater Jorge Mario Bergoglio. Die vond dat Claudio geen roeping tot het priesterschap had, waarop mijn vriend de orde verliet”, vertelt mgr. Ernesto Giobando.

Getroffen door een beroerte

“Claudio ontmoette vervolgens María Laura Baranda, met wie hij trouwde en twee kinderen kreeg. Ondertussen werd ik priester gewijd en in 2014 hulpbisschop van Buenos Aires. Mijn oude vriend reisde ruim tweeduizend kilometer om bij de plechtigheid aanwezig te kunnen zijn.”

“Op 25 juli 2017 werd Claudio getroffen door een beroerte. Zijn vrouw belde me met het nieuws. Ik stapte in de auto en reed naar het ziekenhuis, waar ik voor Claudio bad en hem toevertrouwde aan de voorspraak van Mama Antula.”

De laatste ‘jezuïet’

Nadat de jezuïeten in 1767 Argentinië werden uitgezet, bleef Mama Antula als laatste ‘jezuïet’ achter. Zij organiseerde overal retraites met de geestelijke oefeningen van ordestichter Ignatius van Loyola. Gewapend met een houten kruis als staf trok zij door heel Argentinië, bedelde haar eten bij elkaar en betaalde met het geven van retraites.

“Ik bad tot Mama Antula: ‘Ik leg het lot van Claudio nu in jouw handen’.”

Als laatste ging ze naar Buenos Aires. Daar zou de bisschop later zelfs verordenen dat niemand meer gewijd mocht worden zonder de geestelijke oefeningen bij haar te hebben gedaan. Ondertussen zorgde zij voor vluchtelingen, armen, daklozen en vrouwen in nood. Toen zij op 7 maart 1799 stierf hadden zo’n 75.000 mensen ‘haar’ geestelijke oefeningen gedaan. Na een wonder op haar voorspraak werd zij in 2016 zaligverklaard. Nu was er nog een wonder nodig om haar heilig te kunnen verklaren.

‘Ik snap niet dat hij nog leeft’

“Een arts vertelde mij dat de hersenen onherstelbaar beschadigd waren. Hij liet me de scans zien die bij Claudio waren gemaakt en zei: ‘Dit zijn allemaal infarcten. Ik snap niet dat hij nog leeft.’ Ik zei tegen de verpleegsters: ‘Bid voor Claudio tot Mama Antula, zij is een goede voorspreekster’, waarop ik een relikwieprentje bij hem neerlegde”, gaat mgr. Giobando verder.

“Daarop bezocht ik Claudio’s moeder. Daar waren ook María Laura en haar twee kinderen. Ik gaf ze een paar prentjes en zei: ‘Vandaag moeten we een noveen beginnen tot Mama Antula.’ Zij kenden haar niet. Ik bad tot Mama Antula: ‘Ik leg het lot van Claudio nu in jouw handen.’”

Als eerste Argentijnse heiligverklaard

“Het wonder gebeurde: Claudio werd weer helemaal de oude. Afgelopen 11 februari was hij er getuige van hoe Maria Antonia van St. Joseph de Paz y Figueroa, oftewel Mama Antula, door zijn oud-leraar, nu paus Franciscus, als eerste Argentijnse heilig werd verklaard. En natuurlijk was ook ik daarbij aanwezig.”

https://www.kn.nl/categorie/bijvoorbeeld/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.