<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus rouwt om dood van ‘temperamentvolle’ en controversiële Berlusconi

Carol Glatz - CNS 13 juni 2023
image
Silvio Berlusconi, hier op een foto uit 2011, overleed op 12 juni. Paus Franciscus stuurde dezelfde dag zijn condoleances naar de familie van Berlusconi. Foto: CNS - Alessandro Bianchi, Reuters

Paus Franciscus betuigde vanuit het ziekenhuis zijn condoleances en gebeden na het overlijden van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Deze stierf gisteren op 86-jarige leeftijd en zal morgen een staatsuitvaart krijgen in de kathedraal van Milaan.

In een telegram aan Maria Elvira Berlusconi, de oudste dochter van de voormalige premier, drukte de paus zijn verbondenheid met haar en haar familieleden uit. Het bericht is mede ondertekend door Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan.

Energiek temperament

De paus verzekerde haar dat ook hij “rouwt om het verlies van een leidende figuur in het Italiaanse politieke leven, die openbare ambten met een energiek temperament bekleedde”, aldus het telegram dat op 12 juni door het Vaticaan werd vrijgegeven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus bidt voor de “eeuwige vrede” van haar “geliefde vader” en voor iedereen die rouwt om zijn dood.

Derde rijkste Italiaan

Berlusconi was de langstzittende premier van Italië. Hij stierf op 12 juni in een ziekenhuis in Milaan nadat hij was opgenomen voor een longinfectie die verband hield met een zeldzame vorm van leukemie.

image
Kardinaal Angelo Bagnasco veroordeelde in een toespraak in 2011 het “losbandige gedrag en de ongepaste relaties” van de Italiaanse politieke klasse. Berlusconi en de kardinaal ontmoetten elkaar hier op 18 februari 2011. Foto: CNS - Alessandro Serrano, Catholic Press Photo

Hij diende drie ambtstermijnen als premier en bekleedde voor het eerst een politiek ambt in 1994. Daarnaast bouwde hij een fortuin op met zijn media-imperium van televisienetwerken, uitgeverijen en reclamebureaus. Berlusconi was de op twee na rijkste persoon van Italië. Een deel van zijn geld investeerde hij in het Italiaanse profvoetbalteam AC Milan, waar hij 31 jaar lang eigenaar van was.

Losbandig gedrag

Kerkleiders in Italië steunden over het algemeen de centrumrechtse coalities van Berlusconi, vanwege de staatssteun aan particuliere scholen en pro-life-kwesties. Het werd anders toen de regering van Berlusconi een streng immigratiebeleid doorvoerde en zijn minister van Binnenlandse Zaken plannen aankondigde om vingerafdrukken te nemen van alle Roma die in Italië woonden. Overigens was minstens de helft van hen Italiaans staatsburger.

https://www.kn.nl/donaties/

Berlusconi kreeg te maken met tal van juridische problemen, gerechtelijke onderzoeken en schandalen, waaronder beschuldigingen van omkoping, belastingfraude en seks met een minderjarige. Hij werd meermaals veroordeeld. Toch kwam het vanwege gratie, zijn leeftijd of het verstrijken van verjaringstermijnen steeds niet tot een gevangenisstraf.

image
Tijdens zijn ambtsperiode ontmoette Silvio Berlusconi zowel de heilige paus Johannes Paulus II als paus Benedictus XVI. Foto: CNS - Reuters

Zonder Berlusconi te noemen veroordeelde de voormalig voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie – kardinaal Angelo Bagnasco van Genua – in een toespraak in 2011 het “losbandige gedrag en de ongepaste relaties” van de Italiaanse politieke klasse. “Het is triest om de verslechtering van de openbare moraal en taal te zien”, zei kardinaal Bagnasco in een toespraak tot de bisschoppen.

Privé-audiënties

Tijdens zijn ambtsperiode als premier had Berlusconi privé-audiënties in het Vaticaan met de heilige paus Johannes Paulus II en paus Benedictus XVI. Paus Franciscus heeft hij nooit ontmoet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.