<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus veroordeelt moordaanslag op presidentskandidaat in Ecuador

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 augustus 2023
image
Presidentskandidaat Fernando Villavicencio is hier te zien tijdens een bijeenkomst op de dag dat hij vanwege zijn kritiek op drugskartels en corruptie werd doodgeschoten. Paus Franciscus veroordeelde deze daad en riep de bevolking en politiek op om de krachten te bundelen voor vrede. Foto: OSV News - Karen Toro, Reuters

Paus Franciscus veroordeelt “met al zijn kracht” de moord op de Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Hij riep op tot een gezamenlijke inspanning voor vrede in het land dat wordt geteisterd door drugsgerelateerd geweld.

Ook sprak de paus zijn diepste medeleven uit met de familie van de overledene en “het hele geliefde Ecuadoraanse volk”. Hij deed dat in een condoleancetelegram dat hij op 12 augustus aan aartsbisschop Alfredo Espinoza Mateus van Quito stuurde, zo meldt persbureau CNA.

Brute moord

De 59-jarige Villavicencio werd woensdagavond bruut vermoord toen hij vertrok van een campagnebijeenkomst op een school in de hoofdstad Quito. Tijdens het instappen van een niet-kogelvrije auto beschoten mannen op motorfietsen het voertuig zo’n veertig keer.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de NOS heeft de politie inmiddels zes verdachten gearresteerd. De zes mannen zouden allemaal afkomstig zijn uit Colombia.

Naast Villavicencio overleefden ook twee omstanders de aanslag niet. Tien andere mensen raakten gewond.

Criticus

De aanslag vond slechts tien dagen voor de eerste stemronde in de presidentsverkiezingen plaats. Villavicencio was een centrumkandidaat die volgens peilingen de nummer vijf van acht zou worden, maar mogelijk ook nog een kans had op de tweede plaats. Dat zou betekenen dat hij aan de tweede ronde in oktober had kunnen deelnemen.

De politicus was een uitgesproken criticus van het geweld dat sinds de komst van de Mexicaanse drugskartels in 2020 het Zuid-Amerikaanse land teistert. Sinds 2018 is het aantal moorden in Ecuador verviervoudigd van 990 in 2018 naar 4500 in 2022.

Ook voerde Villavicencio campagne tegen corruptie.

Migrantenstroom

Het toenemend drugsgeweld en de corruptie heeft een stroom van migranten op gang gebracht. Volgens de Amerikaanse immigratiedienst zijn dit jaar tot nu toe 35.000 Ecuadorianen aangetroffen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten nadat ze zonder toestemming waren binnengekomen.

Gezamenlijke inspanning

Het telegram dat namens de paus werd verzonden door kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, riep “alle burgers en politieke krachten op om zich te verenigen in een gezamenlijke inspanning voor vrede ondanks het lijden veroorzaakt door ongerechtvaardigd geweld.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook de Ecuadoraanse bisschoppen veroordeelden het geweld. Onmiddellijk na de moord zeiden ze in een boodschap op de sociale media dat ze “zich zullen aansluiten bij initiatieven om de veiligheid te herstellen” in Ecuador. Ze beloofden “te bidden en te werken voor vrede gebaseerd op vrijheid, gerechtigheid en waarheid”.

‘We weten dat hij bidt voor Ecudaor’

Vooralsnog zijn er geen mededelingen over het geplande Internationaal Eucharistisch Congres dat in 2024 in de hoofdstad van Ecuador – Quito – zal plaatsvinden. Ter voorbereiding hierop, en op een mogelijk bezoek van de paus in 2024, sprak de aartsbisschop van Quito – Alfredo José Espinoza Mateus – in mei met paus Franciscus over de situatie in zijn land.

“We maken ons zorgen omdat we zien dat politiek simpelweg wordt opgevat als een manier om privébelangen of ideologische belangen na te streven, en niet als een manier om het algemeen belang na te streven”, zei de aartsbisschop in mei.

Hij voegde eraan toe dat de mensen hoopten op een pauselijk bezoek en zin zegen voor het land. “We weten dat hij bidt voor Ecuador.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.