<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Poolse bisschoppen vragen om ‘open en gastvrije harten’ voor vluchtelingen uit Oekraïne

KN Redactie 22 februari 2022
image
Aartsbisschop Stanisław Gądecki in 2015, Foto: CNS Photo – Paul Haring

De voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie doet een beroep op de Polen om “open en gastvrije harten” te tonen aan vluchtelingen uit Oekraïne in het geval van verdere militaire actie.

In een bericht van 21 februari betreurde aartsbisschop Stanisław Gądecki de escalatie van de spanningen in Oekraïne, waaronder de gemelde beschieting van een kleuterschool in de zuidoostelijke Donbass-regio.

Recht op vrede en veiligheid

“Ik doe een beroep op mijn landgenoten om een open en gastvrij hart te hebben voor vluchtelingen uit Oekraïne die in Polen een toevluchtsoord willen vinden van de oorlog”, schreef hij. “Iedereen heeft het recht om in vrede en veiligheid te leven. Iedereen heeft het recht om voor zichzelf en zijn dierbaren omstandigheden te zoeken die een veilig leven garanderen.”

Eerdere initiatieven

Al eerder nam de aartsbisschop van het in West-Polen gelegen Poznań initiatieven om verdere escalatie van de oorlogsdreiging te voorkomen.

Vorige maand was hij een van de ondertekenaars van een gezamenlijke boodschap van katholieke bisschoppen in Oekraïne en Polen, waarin werd benadrukt dat de toenemende spanningen met Rusland “een groot gevaar” vormen voor heel Europa.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 12 februari riep de aartsbisschop priesters in heel Polen op om gebeden voor vrede te leiden. Twee dagen later drong hij er bij de orthodoxe en katholieke bisschoppen van Rusland en Oekraïne op aan om zich in gebed met Polen te verenigen om een grootschalige oorlog af te wenden.

Toevluchtsoord

Polen heeft een bevolking van bijna 38 miljoen mensen. Er wonen en werken momenteel naar schatting twee miljoen Oekraïners in Polen.

Poolse functionarissen geloven dat tot een miljoen Oekraïners – op een bevolking van 44 miljoen – hun toevlucht zouden kunnen zoeken in Polen in het geval van een grootschalige Russische invasie.

“De geschiedenis van Polen laat zien dat ons vaderland eeuwenlang een toevluchtsoord is geweest voor degenen die, met respect voor de Poolse cultuur en wetten, vluchtten voor vervolging en haat”, zei Gądecki. “De afgelopen jaren heeft Polen zijn deuren geopend voor nieuwkomers uit Oekraïne, die onder ons wonen, met ons werken, bidden in Poolse kerken en studeren in Poolse scholen.”

Steun

“Moge onze gastvrijheid jegens vluchtelingen zijn concrete uitdrukking vinden in de steun die we hen willen bieden met de hulp van onze liefdadigheidsorganisaties.” De aartsbisschop zei dat Caritas Polen, de grootste liefdadigheidsorganisatie van het land, zich voorbereidt om extra steun te bieden aan potentiële vluchtelingen uit Oekraïne.

Bron: Catholic News Agency

 

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.