fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Poolse bisschoppen vragen solidariteit met vluchtelingen aan de grens

Catholic News Agency 26 augustus 2021
image
De Pools-Wit-Russische grens wordt streng bewaakt nu migranten in groten getale via Wit-Rusland naar EU-land Polen trekken. Links de Poolse premier Morawiecki tijdens een bezoek aan de grens. Foto: Kanselarij van de premier van Polen

De spanningen tussen Polen en Wit-Rusland lopen op nu steeds meer migranten vanuit Wit-Rusland de grens naar Polen oversteken. De Poolse bisschoppen vragen om solidariteit met de vluchtelingen.

“Aan onze oostelijke grens proberen mensen uit verschillende landen via Wit-Rusland Polen te bereiken”, schrijven de bisschoppen in een statement. “Dit zijn de – vaak politiek gestimuleerde – gevolgen van oorlogen in Afghanistan, Irak, Syrië en andere landen. Oorlogen zorgen voor een uittocht van mensen die voor hun veiligheid vrezen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We zijn ons bewust van de complexiteit van de oorzaken van deze migratieprocessen”, vervolgen de bisschoppen. “We houden hoop dat autoriteiten zich aan alle internationale verplichtingen houden; waaronder het recht dat mensen toestaat om internationale bescherming te vragen.”

Migranten

De Poolse regering heeft troepen naar de vierhonderd kilometer lange grens met Wit-Rusland gestuurd en heeft ook plannen om, net als buurland Litouwen, een hek te plaatsen om de migrantenstroom tegen te houden. De aantallen migranten die de grens oversteken zijn ongekend: deze maand waren het er al tweeduizend.

Sinds 8 augustus zitten 32 migranten vast in het grensgebied nabij het Poolse plaatsje Usnarz Górny. De Verenigd Naties roepen Polen op om de groep op te nemen, maar de Poolse overheid houdt vol dat het om economische migranten gaat, niet om asielzoekers, en dat ze daarom in Wit-Rusland moeten blijven.

Zorg voor vreemdelingen

“Grensbeambten moeten de mogelijkheid hebben om mensen die de grens oversteken naar centra voor migranten te verwijzen”, schrijven de bisschoppen in hun statement. “Staatssteun is ook nodig voor de activiteiten van organisaties die vluchtelingen helpen; dat is de laatste jaren heel beperkt geweest.” Ook roepen de bisschoppen Poolse katholieken op om de christelijke waarde van zorg voor vreemdelingen hoog te houden.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Wit-Russische autoriteiten ervan beschuldigd migranten de grens over te sturen om Polen te ontwrichten. Volgens de Poolse overheid gebruikt Wit-Rusland deze crisis als antwoord op de sancties die de Europese Unie het land heeft opgelegd nadat zittend president Loekasjenko de overwinning claimde na een ongeldige verkiezing in 2020.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Loekasjenko, die al sinds 2004 aan de macht is en bekendstaat als de ‘laatste dictator van Europa’, bestrijdt alle protesten tegen de verkiezingsuitslag fel. Ook Poolse minderheden zijn achter de tralies beland.

De relatie tussen Polen en Wit-Rusland is verder verzuurd doordat Polen een visum verstrekte aan de Wit-Russische olympische atlete Krystina Timanovskaja, die zich niet liet terugroepen door haar land vanuit de Spelen.