<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Santa Evita? ‘Niet zo snel’, zegt Argentijnse kerk

Inés San Martín - Crux 20 mei 2019
image
Eva 'Evita' Perón in 1951 (Foto: Wiki Commons)

Argentijnse vakbonden zijn een campagne begonnen om de populaire twintigste-eeuwse ‘first lady’ Eva Perón heilig te verklaren. Bronnen in de Argentijnse Kerk lieten echter doorschemeren dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Eva Perón (1919-1952) was de tweede echtgenote van de Argentijnse president Juan Péron en in de jaren ’40 en ’50 ‘first lady’ van het Zuid-Amerikaanse land. Eerder werd ze door het congres al uitgeroepen tot ‘geestelijk leidster van de natie’. In de westerse wereld geniet ze vooral bekendheid dankzij de musical Evita van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

Sympathie van de paus

De Argentijnse confederatie van vakbonden CGT heeft nu naar verluidt een verzoek voor heiligverklaring, met als titel ‘Heilige van het volk’, naar het Vaticaan gestuurd.

Van paus Franciscus is bekend dat hij sympathie heeft voor de partij van Perón, de Partido Justicialista. Toch hebben woordvoerders van de Argentijnse kerk aan plaatselijke media laten weten dat het onwaarschijnlijk is dat er een formeel heiligverklaringsproces voor Eva Perón wordt gestart. Want weliswaar zette zij zich in voor de armen, maar dat deed zij niet vanuit een specifieke religieuze inspiratie.

Vereiste protocollen

Het is onduidelijk of de Argentijnse bonden bij hun pleidooi de vereiste protocollen hebben gevolgd. Het proces om iemand heilig te verklaring is notoir lang. Omdat Evita in Buenos Aires is gestorven, zou het proces in theorie daar moeten beginnen, onder kardinaal Mario Poli, Franciscus’ opvolger in de Argentijnse hoofdstad. Pas als het aartsbisdom goedkeuring verleent, wordt het verzoek aan het Vaticaan voorgelegd.

“Er is geen enkele aanwijzing dat paus Franciscus van plan is af te wijken van het gebruikelijke proces”

Het eerste stadium zou een onderzoek zijn naar de deugdzaamheid van de persoon in kwestie, waarna iemand ‘eerbiedwaardig’ kan worden verklaard. Daarna is een wonder op diens voorspraak nodig voor een zaligverklaring en nog een wonder voor een heiligverklaring. Daarop kan een uitzondering worden gemaakt als iemand sterft als martelaar voor het geloof, maar Eva Perón stierf aan kanker.

Een paus kan ervoor kiezen deze stappen over te slaan en een persoon direct heilig te verklaring, maar er is geen enkele aanwijzing dat paus Franciscus dat van plan is. Als hij had gewild, had hij het heiligverklaringsproces zelf kunnen openen in de geruime tijd dat hij zelf aan het hoofd stond van het aartsbisdom Buenos Aires.

Volksheilige

Eva Perón stierf in 1952 op 33-jarige leeftijd. Daags na haar overlijden stuurde de Argentijnse bond van krantenverkopers al een brief naar het Vaticaan met de vraag om een heiligverklaringsproces. Dat verzoek werd toen op diplomatieke wijze afgewezen door het Vaticaan.

Haar informele ‘heiligverklaring’ heeft dat echter nooit in de weg gestaan. Juist bij de armste Argentijnen is ze altijd mateloos populair gebleven. Onomstreden is ze echter niet; sommige Argentijnen beschuldigen haar en haar man van corruptie, en stellen dat zij het einde inluidden van een periode van economische bloei in het land.

Populariteit niet genoeg

Aartsbisschop Eduardo Martin van Rosario zei in reactie op persvragen, dat hij “verrast” was door het verzoek. “Vragen staat vrij”, zo verklaarde hij, “maar ik betwijfel of dit verzoek langs de juiste kanalen is ingediend”. Voor de Kerk is populariteit niet genoeg, aldus de bisschop; voor heiligverklaring moeten “uitgesproken religieuze redenen” zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.