<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Situatie Venezuela onhoudbaar’

KN Redactie 4 februari 2019
image
Oppositieleider Juan Guaido tijdens een persconferentie in Caracas, op 25 januari. Op Maandag erkende ook Nederland hem officieel als interim-president van Venezuela. Foto: CNS

De sociaal-politieke situatie in Venezuela is onhoudbaar, zegt bisschop José Luis Azuaje. De voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie heeft geen bezwaar tegen actief ingrijpen door de Verenigde Naties.

Azuaje zegt in een interview op de website van het aartsbisdom Santiago in Chili dat interventie door de VN “welkom” is, echter met toestemming van het Venezolaanse volk. Ook moet internationaal ingrijpen volgens de bisschop niet leiden tot een verslechtering van de huidige situatie.

Actieve rol VN

Azuaje lijkt hiermee te zinspelen op een actievere rol voor de VN in de crisis. VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet heeft haar zorgen uitgesproken over de situatie maar houdt zich nog afzijdig in de kwestie. Vorige week riep oppositieleider Juan Guaidó Bachelet op om snel naar Venezuela te komen om met eigen ogen te zien hoe ernstig de situatie is.

Het hoofd van de Venezolaanse bisschoppen zegt ook dat er voortdurend contact is met het Vaticaan en met paus Franciscus. “We houden hem op de hoogte over de situatie”, aldus Azuaje. De bisschop is sceptisch over bemiddeling door het Vaticaan in de crisis. Hoewel de Heilige Stoel volgens Azuaje veel ervaring heeft in het bemiddelen, wijst de bisschop op de onbuigzaamheid van de regering van president Nicolas Maduro. “De regering zal simpelweg niet toegeven.”

Erkenning Guaidó

Vorige week riep de emeritus-aartsbisschop van Caracas Maduro op om de macht neer te leggen. Volgens kardinaal Jorge Urosa moet Maduro luisteren naar de oproep van paus Franciscus. Die zei tijdens de terugreis vanuit de WJD in Panama bezorgd te zijn over “het bloedvergieten” in Venezuela. Franciscus pleitte voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor de huidige crisis en riep de regering van Maduro op de mensenrechten te respecteren.

Maandag erkenden Nederland en een aantal EU-landen oppositieleider Juan Guaidó officieel als interim-president van Venezuela. De landen deden dit nadat het ultimatum was overschreden waarmee ze president Maduro opriepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Met de erkenning van Guaidó neemt de druk op Maduro steeds verder toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.