De Spaanse bisschoppenconferentie is bezorgd over de behandeling van vluchtelingen bij de Spaanse enclave Ceuta. De migranten lijken de dupe te worden van een diplomatieke rel tussen Spanje en Marokko.
De Marokkaanse autoriteiten zouden begin deze week plots de grensbewaking bij Ceuta hebben versoepeld. Ceuta is een autonome stad die op een schiereiland grenzend aan Marokko ligt. Het is een van slechts twee plekken op het Afrikaanse continent die onder de Europese Unie vallen en dus zeer in trek zijn bij migranten die naar Europa willen.
Door de versoepelingen bij de grens lukte het ruim achtduizend vooral Marokkaanse vluchtelingen om afgelopen maandag en dinsdag de zwaarbeveiligde Spaanse enclave binnen te komen. Onder hen waren vijftienhonderd minderjarigen zonder begeleiding.
Velen kwamen zwemmend of in rubberbootjes, sommigen lopend over het strand tijdens laag water. Het Rode Kruis ving de vluchtelingen op en meldde dat tientallen mensen onderkoeld waren.
In allerijl werden Spaanse militairen naar Ceuta gestuurd, die met rookbommen probeerden nieuwe migranten af te schrikken. Inmiddels hebben de Spaanse autoriteiten al meer dan de helft van de vluchtelingen teruggestuurd.
Dit deed Spanje op basis van afspraken die lang geleden zijn gemaakt met Marokko. Vluchtelingen die zwemmend de grens passeren of door over de muur van de enclave te klimmen het andere land bereiken, hebben geen recht op asiel. Alleen minderjarigen zonder begeleiding zouden mogen blijven.
Er wordt gespeculeerd dat de vluchtelingen tot inzet zijn gemaakt in een diplomatieke rel tussen Spanje en Marokko. Half april ontdekte de Marokkaanse geheime dienst dat Spanje Brahim Ghali – de leider van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario – zou hebben toegelaten in het land. Hij lag in een Spaans ziekenhuis voor de behandeling van COVID-19.
De separatist wil onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara en wordt beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten. Voor de Marokkaanse grenspolitie zou dit aanleiding zijn geweest de vluchtelingen niet tegen te houden.
In een verklaring op 18 mei waarschuwden hulpbisschop José Cobo van Madrid, hoofd van de migratieafdeling van de conferentie, en pater Xabier Gómez, de directeur van de afdeling, voor de uitbuiting van migranten.
“Onthoud dat de wanhoop en verarming van veel gezinnen en minderjarigen door geen enkele staat kan en mag worden gebruikt om de legitieme aspiraties van deze mensen voor politieke doeleinden uit te buiten”, aldus de verklaring.
Bronnen: Catholic News Service en NOS