De bisschoppen van Spanje roepen gelovigen in het land op om een dag van vasten en gebed te houden. Ze doen dat in aanloop naar de verwachte goedkeuring van een wetsvoorstel waarmee euthanasie en hulp bij zelfdoding kan worden gelegaliseerd.
De vasten- en gebedsdag moet woensdag gehouden worden, “om de Heer te vragen wetten te inspireren die de zorg voor het menselijk leven respecteren en bevorderen”.
Het Spaanse Congres van Afgevaardigden stemt binnenkort over een wetsvoorstel dat in januari werd ingediend. Daarmee kan zowel euthanasie als hulp bij zelfdoding wettelijk geregeld worden.
Als het wetsvoorstel zoals verwacht wordt aangenomen, gaat het naar de Spaanse Senaat, voordat het voor definitieve goedkeuring terugkeert naar het Congres van Afgevaardigden.
De bisschoppen zijn bezorgd over de “verdacht versnelde manier” waarmee het wetsvoorstel juist tijdens de coronapandemie door het parlement wordt behandeld.
Ze noemen euthanasie een “falen” om de gave van het leven te respecteren, en stellen dat het wetsvoorstel, indien aangenomen, “een morele breuk” zal bewerkstelligen: “een verandering in de doelstellingen van de staat: van het verdedigen van het leven naar het verantwoordelijk zijn voor het toebrengen van de dood”.
De bisschoppen dringen aan op de bevordering van palliatieve zorg om mensen met een ernstige ziekte te helpen door middel van begeleiding.
“Deze uitgebreide zorg verlicht pijn, troost en biedt hoop die voortkomt uit geloof. Daarnaast geeft ze betekenis aan al het menselijk leven, zelfs in lijden en kwetsbaarheid”, schrijven ze in hun verklaring.
De bisschoppen citeren ook het document Samaritanus bonus, dat in september door de Congregatie voor de Geloofsleer werd gepubliceerd. “Deze tekst verlicht de reflectie en het morele oordeel over dit soort wetgeving.”
Ook wijzen zij in de tekst op landen waar euthanasie al is gelegaliseerd. Ze vinden dat die is gebruikt om de zwaksten in de samenleving te doden.
“De pandemie heeft de kwetsbaarheid van het leven aan het licht gebracht en heeft geleid tot een zorgvraag. Het besef is gegroeid dat het beëindigen van een leven niet de oplossing kan zijn om een menselijk probleem aan te pakken”, aldus de verklaring.
“Met de paus zeggen we: ‘Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn een nederlaag voor iedereen. Het antwoord waartoe we geroepen zijn, is om degenen die lijden nooit in de steek te laten, nooit op te geven, maar zorg te dragen en liefde te geven om hoop te geven’”, vervolgen ze.