<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vaticaan: ‘Bedroefd over overlijden Vincent Lambert’

KN Redactie 11 juli 2019
image
Vincent Lambert Foto: Facebook Soutien Et Sa Famille

Reactie paus Franciscus] De Franse comapatiënt stierf donderdagochtend na het stopzetten van zijn sondevoeding. Dat gebeurde na een jarenlange juridische strijd.

Het Franse Hof van Cassatie oordeelde twee weken geleden oordeelde dat de toediening van voedsel en vocht aan de 42-jarige Fransman mocht worden stopgezet.

Negen dagen geleden werd de sondevoeding uitgezet. Vincent Lambert overleed vanochtend om 08.24 uur in het universiteitsziekenhuis van Reims, zo liet zijn broer François weten aan nieuwsagentschap AFP.

Paus Franciscus: ‘Ieder leven is waardevol’

Paus Franciscus reageerde via zijn Twitteraccount @Pontifex: “Moge God de Vader Vincent Lambert in zijn armen verwelkomen. Laat ons geen samenleving bouwen die personen afdankt van wie we de levens niet langer als het leven waard beschouwen: ieder leven is waardevol, altijd.”

Verklaring Vaticaan

Vaticaans woordvoerder Alessandro Gisotti liet na Lamberts overlijden een verklaring uitgaan. “We hebben met leedwezen het nieuws over de dood van Vincent Lambert vernomen”, stond daarin. “We bidden dat de Heer hem in zijn Huis opneemt en drukken onze nabijheid uit met zijn geliefden en aan degenen die tot het laatst met liefde en toewijding voor hem gezorgd hebben.”

Ook benadrukte Gisotti wat paus Franciscus eerder zei over de zaak: “God is de enige meester over het leven van het begin tot aan het natuurlijk einde en het is onze plicht om het leven altijd te beschermen en niet te zwichten voor de wegwerpcultuur.”

Juridische strijd

Lambert leefde al meer dan tien jaar in vegetatieve toestand. Hij raakte verlamd na een ernstig verkeersongeluk in 2008.

Sinds die tijd woedde er een juridische strijd over de vraag of de toediening van voedsel en vocht stopgezet mag worden. Lamberts vrouw en zes van zijn acht broers en zussen waren daar voorstander van; zijn ouders hebben zich daar altijd tegen verzet.

Een Mis voor Vincent Lambert

Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs vroeg zijn priesters dinsdag al om een Mis op te dragen voor Lambert en diens familie, en Lambert “toe te vertrouwen aan de Heer, de God van barmhartigheid”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.