<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Venezolaanse Nationale Garde valt kerk aan tijdens de Mis

KN Redactie 2 mei 2019
image
Demonstranten protesteren op 30 april in Caracas tegen president Nicolas Maduro. Op de voorgrond kijkt een agent van de Nationale Garde toe. CNS photo/Manaure Quintero, Reuters

Venezolaanse regeringstroepen hebben woensdag een kerk belaagd in de stad San Cristóbal. De paramilitairen van de Nationale Garde wierpen tijdens de Mis traangas het kerkgebouw in. 

In een verklaring zegt de plaatselijke bisschop Mario Moronta dat tegen het einde van de Mis twee paramilitairen op een motor de kerk binnenreden. Daarnaast wilden een veertigtal andere agenten van de Nationale Garde de kerk binnen komen. Toen de pastoor de paramilitairen bij zinnen probeerde te brengen en de toegang weigerde aan de agenten die buiten stonden, wierpen de militairen traangasgranaten het kerkgebouw in. 

Moronta zegt dat kerkgangers, waaronder veel ouderen, geëvacueerd moesten worden. Ook viel een religieuze zuster flauw door de effecten van de traangas. Volgens de bisschop gaat het om een ernstig incident en om een gerichte aanval tegen de katholieke Kerk. 

‘Geen enkel respect voor menselijke waardigheid’ 

“Ik houd de militaire autoriteiten van deze regio verantwoordelijk van deze laffe daad”, schrijft Mortonta in de verklaring.  “Het geeft blijk van de intenties van de belagers, die geen enkel respect hebben voor de menselijke waardigheid en zelfs geen vrees hebben voor God”. De bisschop van San Cristobál verzekert dat zijn bisdom de nodige maatregelen zal nemen. 

Spanningen lopen op

De spanningen lopen momenteel hoog op in Venezuela, nadat oppositieleider Juan Guaidó op dinsdag een couppoging aankondigde. Dat leidde in de afgelopen dagen tot massademonstraties en botsingen tussen demonstranten en de Nationale Garde van president Nicolás Maduro. 

De Venezolaanse Kerk heeft zich sinds het begin van de crisis ferm uitgesproken tegen het omstreden beleid van Maduro en is voorstander van een vreedzame machtsoverdracht naar een overgangsregering. Die zou geleid moeten worden door oppositieleider Juan Guaidó.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.