fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vijf meldingen van seksueel misbruik in Taizé

Catholic News Service 5 juni 2019
image
Jongeren maken samen muziek in de populaire Franse bedevaartsplaats Taizé. (Foto: Maciej Biłas - Flickr.com)

De broeders van de oecumenische gemeenschap van Taizé in Frankrijk hebben bekend gemaakt, dat zij vijf meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen hebben ontvangen. Het misbruik, gepleegd door drie broeders, dateert uit de periode van de jaren ’50 tot en met de jaren ’80.

Alle zaken zijn gemeld bij de Franse politie, zo staat te lezen in een verklaring die overste broeder Alois Löser op 4 juni op de Taizé-website plaatste.

Drie vermoedelijke daders

Volgens broeder Alois zijn twee van de drie beschuldigde broeders al meer dan 15 jaar dood. De derde broeders wordt niet bij naam genoemd in de verklaring, en evenmin wordt vermeld waar hij leeft en of er maatregelen tegen hem zijn genomen.

Geen katholieke orde

De gemeenschap, die bestaat uit meer dan honderd broeders – zowel katholieken als protestanten – is geen katholieke religieuze orde en is dus ook niet gebonden aan de regels van de katholieke Kerk wat betreft de omgang met misbruikbeschuldigingen. Wel heeft Taizé enkele kerkelijke maatregelen ter bescherming van minderjarigen overgenomen.

Jaarlijks maken ongeveer 100.000 tieners en jongvolwassenen een bedevaart naar Taizé, dat ongeveer tien kilometer boven Cluny ligt. De oecumenische gemeenschap biedt Bijbelstudie, samenkomsten met gezang en lange periodes van stil gebed.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.