fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vlaamse kunstkenner in Londen tot priester gewijd: ‘Ik zie God als de meesterkunstenaar’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 juni 2023
image
De bekende Vlaamse kunstkenner Patrick Van der Vorst werd zaterdag in zijn woonplaats Londen tot priester gewijd. Vier jaar geleden besloot hij gehoor te geven aan zijn roeping. Foto: katholieke Kerk van Engeland en Wales - Flickr

In de Londense Westminster Cathedral werd zaterdag de bekende Vlaamse kunstkenner Patrick Van der Vorst tot priester gewijd. Van der Vorst is op zijn 52ste priester geworden, maar vindt zichzelf geen ‘late roeping’: “Ik heb eerder laat geantwoord.”

Na een indrukwekkende carrière in de kunstwereld begon Van der Vorst in 2019 aan zijn priesteropleiding op het Pauselijke Bedacollege, een internationaal seminarie in Rome. Op 15 juni ontving hij de diakenwijding. Na zijn priesterwijding op 24 juni droeg hij zijn eerste Mis afgelopen zondag op. “Het waren de twee mooiste dagen van mijn leven”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Geen excuus meer

Van der Vorst liep al ruim dertig jaar met het idee dat hij zich geroepen voelde. Toch kwam het er steeds niet van. Na zijn rechtenstudie verliet hij in 1995 België om bij het Londense veilinghuis Sotheby’s te werken. Zijn specialisaties waren impressionistische kunst en Frans meubilair.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vervolgens startte hij zijn eigen taxatiebedrijf op, ValueMyStuff. Zijn klantenkring bestond al snel uit heel wat internationale klanten. In België kreeg hij bekendheid bij een breder publiek vanwege zijn deelname aan het tv-programma Stukken van mensen, waarin antiekdealers en verkopers onderhandelen over de prijs van unieke kunststukken.

image
Ook Lode Aerts, de bisschop van Van der Vorsts geboorteplaats Brugge, was aanwezig bij de wijding. Foto: katholieke Kerk van Engeland en Wales - Flickr

Pas in 2019 gaf hij aan zijn priesterroeping toe. “Ik was op een punt gekomen dat ik geen excuus meer had om de definitieve beslissing te nemen: alles achterlaten en met onverdeeld hart aan Jezus toebehoren”, zei hij begin dit jaar tegen Katholiek Nieuwsblad.

De ‘goddelijke pottenbakker’

De kersverse priester ziet deze stap niet als een radicale ommezwaai van zijn leven. “Het is gewoon de volgende stap, een voortzetting van een pad dat ik zo’n dertig jaar geleden ben ingeslagen”, zegt hij na de wijding tegen Kerknet.

“Sterker nog, werken in de kunstwereld heeft me eigenlijk naar het priesterschap geleid”, vindt hij. “Want wat doet kunst in essentie? Kunst heeft de kracht om de barrières van tijd, taal en cultuur te overstijgen, rechtstreeks tot in het diepst van onze ziel te spreken en glimpen van het goddelijke te onthullen.”

image
Van der Vorst ligt plat ter aarde tijdens de wijdingsmis. Zijn wijding tot priester noemt hij een van de mooiste dagen van zijn leven. Foto: katholieke Kerk van Engeland en Wales - Flickr

Van der Vorst ziet zijn keuze voor het priesterschap als het werk van God. Hierbij maakt hij de vergelijking met een pottenbakker: “Een pottenbakker doet precies dat: de klei met zijn handen vormen. Hij scheurt, boetseert, snijdt, beeldhouwt… om te eindigen met iets moois. Zo denk ik graag aan God: de meester-kunstenaar, de goddelijke pottenbakker die ons ons hele leven blijft vormen.”

Benoeming

Zijn moeder speelde een belangrijk rol bij zijn stap naar het priesterschap. In zijn dankwoord na afloop van de priesterwijding richtte hij zich speciaal tot haar: “Door jou heb ik niet alleen de roep van God in mijn hart gehoord, maar dankzij jou heb ik de moed verzameld om mezelf kandidaat te stellen voor het priesterschap. Dus mama, ik hou van je en ik dank je.”

https://www.kn.nl/donaties/

De aankomende twee jaar zal Van der Vorst als priester werkzaam blijven in de Londense Pimlico-parochie. Hierna wacht hem een nieuwe benoeming.