<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Voor het eerst simultane Mars voor het Leven in twee Duitse steden

KNA 15 september 2023
image
Deelnemers aan de Mars voor het Leven in Berlijn in september 2022. Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

Zaterdag vinden voor het eerst in twee grote Duitse steden gelijktijdig demonstraties tegen abortus en hulp bij zelfdoding. Voor de 19e keer is er een ‘Mars voor het Leven’ in Berlijn, en nu voor het eerst ook in Keulen.

De beide bijeenkomsten worden georganiseerd door het Duitse Bundesverband Lebensrecht (BVL), een alliantie van 15 pro-life-organisaties.

Steun

Net als in voorgaande jaren hebben vooraanstaande vertegenwoordigers van de Kerk hun steun uitgesproken voor de bescherming van het leven in schriftelijke groeten aan de organisatoren van de mars. Onder hen ook de voorzitter van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de organisatoren telde de mars in de Duitse hoofdstad in 2022 ongeveer 4.000 deelnemers, terwijl het er volgens schattingen van de politie maximaal 3.000 waren. Het BVL verwacht tot 2.000 deelnemers in Keulen.

‘Stap terug’

De beslissing om dit jaar een tweede mars te houden, is volgens de organisator een reactie op de “stap terug in de politiek”. BVL-voorzitter Alexandra Linder legde uit dat de coalitie van de socialistische SPD, de Groenen en de liberale FDP artikel 218 van het Duitse wetboek van strafrecht wil afschaffen, waarin staat dat abortus illegaal is.

In voorgaande jaren zijn er pogingen geweest om de mars in Berlijn te verstoren, voornamelijk door tegendemonstranten die onbeperkte toegang tot abortus willen. In Berlijn en Keulen zijn opnieuw evenementen tegen de mars gepland.

Deelname van extreemrechtse activisten

Ook in katholieke kring wordt niet onverdeeld positief gereageerd. De Federatie van Duitse Katholieke Jongeren (BDKJ) in het aartsbisdom Keulen riep op tot een boycot van de Mars voor het Leven. Volgens hen is het “onaanvaardbaar dat christenen zij aan zij met rechts-extremisten de straat op gaan of zelfs samenwerken”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rechtse activisten en politici van Alternative für Deutschland (AfD) hebben in het verleden meerdere keren deelgenomen aan de Mars voor het Leven. De organisatoren hebben zich niet duidelijk gedistantieerd van deze groepen, vindt de BDKJ. Ook signaleert de jongerenfederatie een “toenemende antidemocratische en misantropische houding onder christelijke fundamentalisten”.

‘Vrouwonvriendelijke retoriek’

De BDKJ beschuldigt de anti-abortusbeweging ook van “herhaalde vrouwonvriendelijke retoriek”: “Vrouwen die een abortus hebben ondergaan moordenaars noemen heeft niets te maken met christelijke naastenliefde.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.