fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Wit-Russische oppositie en bisschop willen heropening kerk Minsk

Catholic News Service 18 oktober 2022
image
De Simon- en Helenakerk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tijdens een protest in 2020. De kerk is vorige week na een vermoedelijk aangestoken brand door de autoriteiten gesloten. Foto: CNS - Vasily Fedosenko, Reuters

De christelijke oppositie in Wit-Rusland beschuldigt de overheid van intimidatie. Dit nadat vorige week een van de bekendste katholieke kerken van Minsk in opdracht van de overheid werd gesloten na een verdachte brand.

De zogeheten ‘crisiscommissie’ beëindigde de toestemming van de parochie om de ‘Rode Kerk’ te gebruiken, die officieel staatseigendom is, zolang er herstelwerkzaamheden en veiligheidschecks plaatsvinden Alle religieuze objecten moesten op 12 oktober verwijderd zijn.

“Verweesd”

Aartsbisschop Iosif Staneuski van Minsk bepleitte teruggave van de kerk en de pastorie. “Vele burgers van deze stad hebben diepe zorgen dat ze geen mogelijkheid meer hebben om er te bidden of gewoon de kerk te bezoeken, terwijl Minsk zelf in zekere zin verweesd is.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 13 oktober moedigde de bisschop katholieken in een brief aan om te bidden voor “een zo spoedig mogelijk herstel van parochie-activiteiten”.

Christian Vision

De oppositiegezinde christelijke organisatie Christian Vision pleitte voor een “onmiddellijk publiek onderzoek” naar de brand. Die ontstond volgens de overheid door gebroken elektriciteitskabels. Het besluit om de kerk te sluiten “betekent druk op de religieuze gemeenschap, grote inmenging van het leven van religieuze organisaties en een daad van intimidatie van alle gemeenschappen en religieuze organisaties”.

Lokale kerkelijke bronnen zeggen dat de politie op 11 oktober een gebedswake bij de kerk onderbrak. Er werd gedreigd om de rector, priester Vladyslav Zavalniuk, te arresteren. Hij was al op 4 oktober in hongerstaking gegaan.

De parochianen stuurden president Loekasjenko een open brief. Daarin wijten ze de brand aan “illegale activiteiten door onbekende personen”. De opdracht om religieuze voorwerpen te verwijderen noemen ze een “onbehoorlijke en buitensporige reactie”.

Staatseigendom

De Vaticaanse ambassade in Minsk liet op 6 oktober aan website Belsat weten geen verklaring over de Rode Kerk te zullen afleggen. De kerk uit 1910 werd in de Sovjettijd in beslag genomen en kreeg talloze niet-religieuze bestemmingen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toen de kerk weer hersteld werd na de val van de Sovjet-Unie bleef ze staatseigendom. De kerk werd in 2020 gesloten om te voorkomen dat ze werd gebruikt als vluchtplek voor demonstranten tijdens de protesten tegen Loekasjenko na de verkiezingen.

Kerkelijke bronnen melden dat de parochie werd geconfronteerd met een steeds hogere huur. Ook word er gezegd dat voor de brand ramen waren ingeslagen. Dat heeft tot vermoedens geleid dat die is aangestoken.