fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Chileense misbruikslachtoffers zijn paus dankbaar voor excuusbrief

KN Redactie 14 april 2018
image
James Hamilton net nadat hij een ontmoeting heeft gehad met mgr. Charles Scicluna. De Maltese aartsbisschop was door de paus naar Chili gestuurd om de zaak rond de omstreden bisschop van Osorno te onderzoeken. (CNS Photo - Claudio Santana, Reuters)

Chileense misbruikslachtoffers zijn paus Franciscus dankbaar voor de brief waarin hij zijn excuses aanbiedt voor het onderschatten van de crisis in Chili.

Drie slachtoffers van priester Fernando Karadima, James Hamilton, Jose Andres Murillo en Juan Carlos Cruz, lieten deze week in een verklaring weten Franciscus’ brief te waarderen. Ook schrijven ze de mogelijkheden te evalueren van een ontmoeting met de paus.

“De schade die door de hierarchie van de Chileense Kerk is aangericht, waar de paus naar verwijst, heeft veel mensen geraakt, niet alleen ons”, stellen de drie. “Het doel van al onze acties is altijd erkenning, vergeving en herstel geweest van wat er geleden is, en dat blijft het tot zero tolerance tegen misbruik en verdoezeling in de Kerk realiteit wordt.”

Paus vraagt vergeving

In zijn op 11 april door het Vaticaan vrijgegeven brief vraagt de paus “vergeving aan allen die ik heb beledigd”. Hij schrijft te hopen “dat in de komende weken persoonlijk te kunnen doen”.

In gesprek met CNN Chili zei Cruz dankbaar te zijn voor het “niet eerder vertoonde” excuus en de uitdrukking van schaamte van de paus. Hij zei te hopen op een open discussie met Franciscus over de pijn van misbruikslachtoffers.

Chileense misbruikslachtoffers stellen dat de huidige bisschop van Osorno, Juan Barros, er als priester getuige van is geweest hoe zij door diens mentor, pater Karadima, misbruikt werden. Ook zou hij brieven van slachtoffers achtergehouden hebben.

Karadima werd schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van jongens en uit het priesterambt gezet. Karadima zelf ontkende misbruik te hebben gepleegd. Hij werd niet civielrechtelijk vervolgd omdat de verjaringstermijn was verlopen.

Onderzoeker naar Chili gestuurd

Tijdens zijn bezoek aan Chili zorgde de paus voor controverse door te stellen dat er geen bewijs tegen Barros was en het woord “laster” in de mond te nemen. Later bood hij zijn excuses aan aan de slachtoffers en zei dat zijn woordkeus velen verwond had.

Kort daarop stuurde hij de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna naar Chili om de zaak Barros te onderzoeken. Hij bood onlangs zijn bevindingen aan Franciscus aan.

Parochianen in bisdom Osorno verdeeld

De parochianen in het bisdom blijven verdeeld: sommigen blijven bisschop Barros steunen, anderen willen dat hij opstapt.

Een woordvoerder van parochianen die protesteerden tegen de aanstelling van Barros in hun bisdom, liet weten dat zij “de bereidheid van de paus om vertrouwen te herstellen, waarderen”. Daarvoor is het echter meer nodig dan het vertrek van de omstreden bisschop, voegde hij toe. (CNS)