<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China arresteert en schorst priester

KN Redactie 29 oktober 2018
image
Pastoor Liu temidden van jongeren in 2010 (Foto: AsiaNews)

De door het Chinese regime gecontroleerde katholieke Kerk heeft een eigen priester gearresteerd en geschorst.

Pastoor Liu Jiangdong is lid van de Chinees Patriottische Vereniging en pastoor van de Heilig Hartparochie in Zhengzhou in de provincie Henan. Onlangs werd hij gearresteerd en op last van zijn eigen kerk en het bureau voor godsdienstzaken ontslagen als priester.

‘Te actief’

Pastoor Liu heet officieel “te actief” te zijn geweest met jongeren, door het organiseren van gebedsbijeenkomsten, catechese- en cultuurlessen waarbij ook jongeren van nog geen 18 jaar deelnamen. In april zijn in Henan de verstrengde godsdienstwetten in werking getreden die minderjarigen de toegang tot kerken en religieuze opvoeding verbiedt.

Maatregelen overtreden

De priester, in 2005 gewijd, werd begin september gearresteerd en in eenzame opsluiting gehouden. Aanvankelijk werd hij ervan beschuldigd dat zijn boekhouding niet zou kloppen. Ook zou hij publieke gelden voor privédoeleinden hebben gebruikt. Maar vooral werd hem ten laste gelegd “het religieuze beleid en de maatregelen omtrent religieuze activiteiten” te hebben geschonden.

Ontslagen

Volgens een collega werd Liu gearresteerd en geschorst omdat “hij te veel deed.” “Hij stichtte talloze groepen voor jonge mensen en ouderen. En omdat hij zich niet aan de voorschriften houdt is de overheid kwaad”, aldus de bron tegenover AsiaNews.
Om die reden heeft de Patriottische Vereniging eind september bekend gemaakt dat Liu als priester zal worden ontslagen.

Kruis verwijderd

Als teken dat de overheid het voor het zeggen heeft is inmiddels ook het kruis verwijderd van Liu’s Heilig Hartkerk. De parochie staat bekend om de vele activiteiten, waaronder roepingbegeleiding voor jonge mensen, catechese en evangelisatie. Jongeren worden aangemoedigd armen, ouderen en zieken te helpen. Het zijn precies die punten waarvan de afgelopen Jongerensynode hoopte dat iedere priester ze doet. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.