<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

China: bisschop en priester opgepakt

Catholic News Agency 2 april 2019
image
Chinese katholieken in gebed in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis in Beijing. CNS Photo – Roman Pilipey/EPA

In de Chinese provincie Hebei zijn vorige week een bisschop van de ondergrondse, Romegetrouwe Kerk en diens vicaris-generaal vastgezet. In Hongkong werd in dezelfde week een katholieke activiste opgepakt.

Mgr. Augustine Cui Tai, bisschop-coadjutor van Xuanhua, werd volgens UCA News op vrijdagochtend opgepakt nadat hij een sms over zijn arrestatie had ontvangen. In april vorig jaar werd hij al eens opgepakt voor een ‘heropvoedingscursus’, en ook afgelopen januari zat hij vast.

Zijn vicaris-generaal, pater Zangh Jianlin, was een dag eerder opgepakt omdat hij een reisverbod zou hebben geschonden. Eerder waren de identiteitspapieren van de priester in beslag genomen, waarna het hem was verboden om zijn stad te verlaten.

Priester: regering wil bisdom verlammen

Een anonieme priester vertelde UCA News dat de overheid het bisdom probeert te verlammen. “Als het bisdom er niet in slaagt de gemeenschap te besturen, dan zal de regering dat gebruiken als een kans om het over te nemen.”

In november 2018 werden al twee priesters van mgr. Cui opgepakt. Zij werden “geïndoctrineerd over het religieus beleid van de Chinese regering” omdat “zij weigeren lid te worden van de Patriottische Vereniging”. Ook twee priesters van een ander bisdom in Hebei werden meegenomen.

Katholieke activiste opgepakt in Hongkong

In Hongkong werd op 28 maart een lid van de Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede van het bisdom Hongkong opgepakt. Een rechtbank had haar beroep niet ontvankelijk verklaard in een zaak waarin zij vijf jaar geleden werd veroordeeld. Yip Po-lam werd destijds berecht omdat zij de vrede zou hebben verstoord tijdens een demonstratie waaraan zij deelnam.

Die vreedzame demonstraties waren gericht tegen een omstreden plan om een deel van Hongkong te ontwikkelen. Daarvoor moesten mensen hun dorpen verlaten en werden eigendommen beschadigd.

Vervolging ondergrondse Kerk in China

De Chinese Kerk is al decennia verdeeld tussen een ondergrondse, Romegetrouwe Kerk, die regelmatig met vervolging te maken krijgt, en de door de overheid goedgekeurde Patriottische Vereniging. Belangrijk strijdpunt is de vraag wie bisschoppen mag benoemen. Het Vaticaan behoudt zich van oudsher dat recht voor, maar China ziet dat als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden en streeft naar ‘sinificatie’ van geloofsgemeenschappen.

In September 2018 sloten de Heilige Stoel en China een overeenkomst die erop gericht zou zijn de situatie van Chinese katholieken te normaliseren, en de ondergrondse en bovengrondse Kerk te verenigen. De overeenkomst kreeg forse kritiek van mensenrechtengroepen en sommige kerkleiders, onder wie kardinaal Joseph Zen, de emeritus-bisschop van Hongkong.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.