<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chinese autoriteiten slopen twee Mariakapellen

KN Redactie 28 oktober 2018
image
Chinese katholieken in gebed. (Foto: CNS Photo – Roman Pilipey/EPA)

De Chinese overheid heeft kort na het sluiten van de ‘China-deal’ twee Mariakapellen gesloopt. Dat meldt AsiaNews.

De nieuwssite meldde donderdag dat overheidsfunctionarissen de Mariakapellen van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten in Dongergou (Shanxi) en Onze Lieve Vrouw van de bergen in Anlong (Guizhou), met de grond gelijk hadden gemaakt.

Het voorval gebeurde enkele weken na de ondertekening van het akkoord tussen het Vaticaan en China, aldus AsiaNews.

Ontbreken bouwvergunning

De kapellen waren bekende bedevaartsoorden voor zowel gelovigen uit de ‘ondergrondse’ als officiële Chinese Kerk. De autoriteiten zeggen dat de kapel van Anlong werd verwoest omdat het aan wezenlijke bouwvergunningen ontbrak.

Locale katholieken geloven echter dat de sloop van de twee kapellen onderdeel uitmaakt van de ‘sinificatie’, namelijk de ideologische onderwerping van de katholieke Kerk aan de Chinese communistische partij.

Repressief beleid

De onlangs ondertekende overeenkomst over de benoeming van bisschoppen lijkt nog geen effect te hebben op het repressief beleid van de Chinese overheid ten opzichte van religie.

Eerder deze maand berichtte AsiaNews dat de Chinese overheid een kruis van de kerktoren van Lingkun sloopte. De kerk behoort tot de parochie van Yongqiang in het bisdom Wenzhou (Zhejiang).

Het was voor het eerst in vier jaar dat een kerk in Wenzhou het doelwit is van de overheidscampagne om kruisen te verwijderen. Die campagne begon in 2014 in Zheijang, waarna deze navolging vond in andere provincies.

Kardinaal Zen

De emeritus-aartsbisschop van Hongkong, Joseph Zen, is tegen de deal tussen China en het Vaticaan, die hij eerder bestempelde als “uitverkoop van de katholieken”.

De 86-jarige kardinaal schreef woensdag een fel opiniestuk in The New York Times, waarin hij paus Franciscus verwijt “China niet te begrijpen” en een verkeerd beeld te hebben van het communisme. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.