fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chinese bisschop spoorloos verdwenen

KN Redactie 11 april 2017
image
Bisschop Guo Xijin (Foto: UCANews)

De bisschop van de ondergrondse katholieke Kerk in het Chinese Mindong is sinds vorige week donderdag spoorloos verdwenen.

Mgr. Vincent Guo Xijin (59) is sinds de dood van zijn voorganger Huang Shoucheng, vorig jaar juli, bisschop van Mindong.

‘Studeren en leren’

Het hoofd van de veiligheidsdienst in Ningde heeft inmiddels verklaard dat de bisschop twintig dagen in hechtenis wordt gehouden “om te studeren en te leren”. Waar de bisschop wordt vastgehouden is niet medegedeeld.
De hechtenis betekent dat de bisschop de plechtigheden van de Goede Week en Pasen niet zal kunnen verrichten.

Vrees voor hersenspoeling

Zijn gelovigen vrezen dat hun bisschop zal worden gehersenspoeld met als doel zich te laten opnemen in de door de regering gecontroleerde Chinees Patriottische Vereniging.
Van de naar schatting 90.000 katholieken in Mindong behoren er meer dan 80.000 tot de ondergrondse Kerk. Die is zeer goed georganiseerd en telt meer dan 45 priesters, 200 vrouwelijke religieuzen en 300 gewijde maagden en honderden catechisten.

Terugkeer onwaarschijnlijk

Mgr. Guo is erg gezien onder zijn gelovigen en ook die van de ‘officiële’ Kerk. Dat het Vaticaan hem heeft benoemd tot opvolger van bisschop Huang wordt door deze als een vernedering ervaring. Zij zou daarom aansturen op een confrontatie met de ondergrondse Kerk.
Als mgr. Guo inderdaad weigert zich aan te sluiten bij de Patriottische Vereniging is het onwaarschijnlijk dat hij ooit zal kunnen terugkeren in zijn eigen bisdom, aldus AsiaNews. Zijn gelovigen vragen om gebed voor zijn vrijlating. (KN/AN)