fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chinese katholieken protesteren tegen sloop kerk

KN Redactie 30 augustus 2017
image
Een priester en enkele gelovigen terwijl zij het cordon doorbreken. (Foto: YouTube)

Duizenden katholieken hebben dinsdag geprobeerd de sloop te verhinderen van hun kerk in Wangcun in de zuidoostelijke provincie Shanxi.

Gelovigen en priesters in albe en stola verzamelden zich in de regen rond het kerkgebouw om de slopers te weerhouden van hun werk. Hardop baden zij dat God “hun harten minder hard” zou maken en dat zij zich zouden houden aan de wet die godsdienstvrijheid garandeert.

Restauratie net begonnen

De woede van de gelovigen is groot. Jaren geleden gaf de overheid toestemming voor de restauratie van de honderd jaar oude kerk. Vier maanden geleden was een begin gemaakt van de restauratie waarvoor de gelovigen veel geld bijeen hebben gebracht.
Van het ene op het andere moment hebben de autoriteiten zich bedacht en moet het gebouw wijken voor “stadsplanning”.

‘Plein voor het volk’

Precies vijf jaar geleden besloot de overheid “de oude kapel van Wangcun en omliggend terrein” aan de katholieke Kerk terug te geven. Maar enkele weken geleden besloot het lokale partijbestuur om het gehele gebied, kerk en omliggende muur, af te breken. Volgens het officiële besluit zal “na de sloop een plein worden aangelegd ter verrijking van het gehele volk”.

Sloopmachines beklommen

Op internet zijn video-opnamen te zien van gelovigen die zich na duw en trekwerk door een politiecordon wurmen en op een graafmachine klimmen die net begint aan de sloop. Ondertussen zijn aanhoudende kreten te horen. Volgens AsiaNews riepen de gelovigen continu “Jezus red mij” en “Moeder Maria, heb medelijden met ons” terwijl zij de sloopmachines beklimmen.

Sloop gestaakt

De massaal aanwezige politietroepen grepen daarop niet in. Volgens de jongste berichten zouden de autoriteiten de sloopwerkzaamheden op het laatste moment hebben stilgelegd. (KN/AN)