fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Belgische bisschoppen klaar voor heropening kerken

Sanne Gerrits 15 mei 2020
image
De Vlaamse priester Wim Simons tijdens een online Mis. Foto: CNS Photo - Yves Hermans, Reuters

De Belgische bisschoppen hebben hun plannen klaarstaan: wanneer de federale lockdown wordt opgeheven, zullen de vieringen volgens een nieuw protocol doorgaan.

Donderdag maakte de Belgische bisschoppenconferentie bekend, klaar te zijn voor de opheffing van de lockdown.

Advies en goedkeuring

“De bisschoppen hebben inmiddels hun ontwerp van protocol klaar voor de vieringen van de katholieke Kerk in ons land. Ze hebben hierover vandaag nog intern overlegd. Het draaiboek is opgesteld in samenwerking met virologische experts. Het wordt nu voorgelegd aan de Nationale Veiligheidsraad voor advies en goedkeuring.”

Gedetailleerd draaiboek

Het protocol wordt gemaakt op vraag van de Belgische federale overheid. In een draaiboek moet heel gedetailleerd worden aangegeven hoe de vieringen zullen verlopen en welke beschermende maatregelen worden genomen om een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

Het verlangen vertolken

Ook de bisschoppen van onze Zuiderburen hebben inmiddels heel wat vragen van gelovigen ontvangen over wanneer zij opnieuw samen kunnen vieren in de kerken.

“In hun ontmoetingen met de burgerlijke overheid en de experts die de regering adviseren, hebben de kerkleiders dat verlangen ook vertolkt. Tegelijk zijn ze zich ervan bewust dat de gezondheid en de veiligheid van iedereen die een kerk binnengaat absoluut prioritair zijn”, aldus de Belgische bisschoppenconferentie.

Overheidsbepalingen zijn leidend

Men laat zich hierbij leiden door de bepalingen vanuit de overheid. “In afwachting van het opheffen van de lockdown voor religies, heeft de regering alvast beslist dat vanaf 18 mei dertig in de plaats van vijftien mensen kunnen deelnemen aan een huwelijk of een begrafenis. De mogelijkheid om in de kerken afscheid te nemen, is altijd gebleven.”

Ook wat betreft toestemming voor doopsels willen de bisschoppen hun data afstemmen met de datum van de algemene opheffing van de lockdown.