<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Belgische Kerk verlengt maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Peter Doorakkers 17 april 2020
image
De begijnhofkapel in Brugge. Foto: Flickr.com - CCBY It's No Game

Onder meer de publieke liturgische vieringen in België blijven tot en met 3 mei opgeschort. Dat heeft de Belgische bisschoppenconferentie bekend gemaakt.

Het besluit volgt op dat van de Belgische Nationale Veiligheidsraad van 15 april. De Raad verlengde de maatregelen ter indamming van het coronavirus tot en met 3 mei.

Alle eerdere maatregelen blijven gehandhaafd

Dat besluit betekent “dat alle maatregelen die burgerlijke en kerkelijke overheden hebben genomen met betrekking tot kerkelijke vieringen of activiteiten” tot begin mei gehandhaafd blijven, schrijven de bisschoppen in een verklaring.

Als de Raad de algemene maatregelen wijzigt, willen de bisschoppen “met de burgerlijke overheden nagaan hoe ook de Kerk haar maatregelen kan wijzigen, op welke plaatsen en onder welke voorwaarden”.

Maatregelen ‘wegen zwaar’

De bisschoppen schrijven te beseffen dat de anti-coronamaatregelen “zwaar wegen op het kerkelijke leven in al zijn aspecten”.

“Sacramenten, gebedsvieringen, catechese, diaconale initiatieven, vormingsinitiatieven, huisbezoeken, vergaderingen en ontmoetingen: ze kunnen tot nader order niet doorgaan of slechts in een minimale vorm, met naleving van alle veiligheidsregels.”

Ze wijzen erop dat begrafenisplechtigheden wel zijn toegestaan, “maar enkel in aanwezigheid van maximum vijftien personen, met een afstand van anderhalve meter tussen elke persoon”.

Ook religieuze huwelijken mogen nog plaatsvinden, “maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst”.

‘Contact houden met gemeenschap’

De bisschoppen vragen alle kerkelijk medewerkers “om zich nauwgezet aan de opgelegde regels te blijven houden” en “via veilige kanalen contact te houden met hun gemeenschap, in het bijzonder met zieke, kwetsbare of eenzame personen. Overigens blijft het noodzakelijk en mogelijk om ‘personen in nood’ bij te staan”.

Activiteiten die niet kunnen doorgaan

Eerder werden de eerste communie- en vormselvieringen al uitgesteld tot het volgende schooljaar.

Met de verlenging van de maatregelen kan ook “een aantal pastorale activiteiten die meestal in de lente of in de maand mei plaatsvinden” niet doorgaan.

‘Tijdig annuleren’

Verder wijzen de bisschoppen op activiteiten als bedevaarten en jongerenontmoetingen die “normaal in de zomervakantie doorgaan”. Ze raden organisatoren aan “om deze activiteiten tijdig te annuleren”.

Ook nodigen de bisschoppen katholieken uit om in de coronacrisis “niet alleen een kwaad, maar ook een kans te zien. Elke tegenslag stemt tot nadenken, plaatst ons voor nieuwe uitdagingen en doet een beroep op onze creativiteit”.

>> Lees hier de hele verklaring van de Belgische bisschoppenconferentie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.