fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Bisdom: verhaal over priester die beademingsapparatuur afstond, klopt niet

KN Redactie 25 maart 2020
image

Priester Giuseppe Berardelli zal herinnerd worden als vriendelijk en als iemand vol zelfovergave. De berichten die de afgelopen dagen de ronde deden over het afstaan van beademingsapparatuur aan een jongere coronapatiënt, zijn echter niet juist. 

Dat meldt persbureau CNA, dat sprak met de secretaris-generaal van het bisdom waarin Berardelli werkzaam was.

‘Geen geschonken beademingsapparaat’

“Er is geen sprake geweest van een geschonken beademingsapparaat”, aldus Giulio Dellavite. Wat wel klopt, is dat Berardelli vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus.

Verhaal niet juist

Dellavite was meer dan twintig jaar bevriend met Berardelli. Hij gelooft dat de priester zijn plek wel zou hebben afgestaan aan een jongere patiënt, als hij in die situatie terecht zou komen, “maar er is hier geen zekerheid over”, aldus de secretaris-generaal.

Het verhaal dat internationaal de aandacht trok, is dus niet juist.

Gestorven aan gevolgen coronavirus

Op 22 maart berichtte de Italiaanse nieuwssite Araberara dat Berardelli was gestorven aan de gevolgen van het coronavirus.

Dit zou gebeurd zijn nadat hij vrijwillig een door zijn parochie geschonken beademingsapparaat zou hebben afgestaan aan een jongere coronapatiënt.

Berardelli was ‘vol van geloof’

Het bisdom Bergamo ontkent deze versie. “Het is niet zoals sommige journalisten schreven: dat een beademingsapparaat voor hem was aangeschaft, dat vervolgens door hem aan iemand anders was gegeven”, aldus Dellavite.

Ondanks de vervorming van het verhaal, wordt de priester door zijn parochianen herinnerd als “een persoon vol van geloof die vreugde en positiviteit uitstraalde”.

‘Een fantastisch persoon’

“Hij stond altijd klaar als iemand hulp nodig had”, zeg parochiaan Benedetta Franchina in gesprek met CNA. “Wanneer ik denk aan pater Giuseppe, herinner ik mij hem als een fantastisch persoon.”