<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Iers bisdom houdt kwart salaris priesters in

KN Redactie 14 mei 2020
image
De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin. CNS photo/courtesy John McElroy

De economische gevolgen van de coronacrisis raken ook het aartsbisdom Dublin, dat het salaris van zijn priesters met 25% heeft gekort. De maatregel is een gevolg van de forse daling van inkomsten uit collectes en vergoedingen.

Aartsbisschop Diarmuid Martin wil met het besluit de daling aan inkomstenbronnen voor de Kerk compenseren. Als gevolg van de coronacrisis zijn Ierse kerken gesloten tot 20 juli. Openbare vieringen mogen tot die tijd niet plaatsvinden.

Inkomsten ‘ingestort’

In een brief die in handen is van The Tablet, zegt de voorzitter van het uitvoerend comité van het Gemeenschappelijk fonds van het bisdom, dat de inkomsten waar de priestersalarissen uit worden betaald, zijn “ingestort”.

‘Geen alleluja als jullie dit lezen’

Priester Paul Taylor laat in de brief aan de priesters van het bisdom weten dat het hem niet koud laat het nieuws te moeten melden. “Ik erken dat ‘Alleluja’ niet het eerste woord is dat op jullie lippen komt wanneer jullie deze brief lezen”, aldus de voorzitter van het Gemeenschappelijk fonds.

Noodmaatregel

De noodmaatregel is met ingang van de maand mei ingegaan en blijft gelden zo lang de lockdown van kracht is. Een maand nadat publieke vieringen weer zijn begonnen, zal opnieuw worden gekeken of het korten van de salarissen nog nodig is.

Volgens Taylor kunnen priesters die in financiële moeilijkheden komen, contact zoeken met het aartsbisdom Dublin.

Binnenkort verschijnt in Katholiek Nieuwsblad een onderzoek naar de financiële gevolgen van de coronacrisis voor Nederlandse parochies.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5373): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1260): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305