De Sint-Pieter en het Sint-Pietersplein zijn in ieder geval tot 3 april gesloten voor toeristen. Dat maakte het Vaticaan dinsdag bekend.
Met de maatregel voldoet het aan de noodmaatregelen die de Italiaanse overheid afkondigde om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Dit gebeurt door de toegang te beperken tot plaatsen die grote groepen mensen aantrekken. Zondag werden al de Vaticaanse Musea, andere met het Vaticaan verbonden musea en de Vaticaanse necropolis gesloten voor publiek.
In een verklaring schreef het Vaticaan dinsdag: “In coördinatie met maatregelen die door de Italiaanse autoriteiten zijn doorgevoerd, zijn het Sint-Pietersplein en de basiliek met ingang van vandaag gesloten voor begeleide bezichtigingen en toeristen.”
Zoals altijd stonden er Italiaanse agenten bij het gebied rond het plein dat de grens vormt tussen de staat Vaticaanstad en Italië. Ook onder de colonnade, de zuilenrij rond het plein, stonden agenten.
Fotograaf Paul Haring van persbureau CNS bracht de ongewone rust op het Sint-Pietersplein en in de basiliek in beeld (klik op de pijltjes voor meer foto’s):
Dinsdag echter lieten ze enkel mensen tot het plein toe die konden aantonen daar voor werk te moeten zijn, of onder een van de uitzonderingen te vallen die de Italiaanse wet momenteel toestaat.
Een klein aantal toeristen nam dinsdag selfies buiten het plein, en een groep toeristen zocht naar informatie over de gebruikelijke woensdagse algemene audiëntie van paus Franciscus.
Die vindt vandaag wel plaats, maar zal niet openbaar zijn. Franciscus’ catechese zal online te zien zijn bij de Vaticaanse mediakanalen.
Het besluit de Sint-Pieter dicht te doen voor toeristen volgt op een grote maatregel van de Italiaanse regering. Die vraagt sinds maandag mensen in het hele land om niet onnodig te reizen. De Italianen is gevraagd thuis te blijven, tenzij voor werk, de aanschaf van levensmiddelen of medicatie, of doktersbezoek.
Kerken en andere plaatsen van eredienst mogen open blijven, maar moeten garanderen dat mensen een meter uit elkaar blijven en niet in groepen bijeen gaan staan of zitten. Alle burgerlijke en religieuze plechtigheden zoals bruiloften en begrafenissen zijn tot na 3 april opgeschort.
Volgens de Lateraanse pacten, die Italië en het Vaticaan in 1929 tekenden, is het Sint-Pietersplein Vaticaans grondgebied. Maar omdat het Vaticaan omgeven is door Italiaans grondgebied, mag de Italiaanse politie de veiligheid en het recht handhaven op het plein en bij de entree van de Vaticaanse Musea.
Een Italiaanse agent vertelde CNS dat alle soorten bijeenkomsten op openbare plekken of pleinen, zowel binnen als buiten, in heel Italië verboden zijn. Hoewel het Sint-Pietersplein onder de jurisdictie van Vaticaanstad valt, gelden er volgens hem Italiaanse wetten.
In de Sint-Pieter hing volgens een CNS-verslaggever die naar binnen mocht een “indrukwekkende stilte”.
Er was slechts een “handjevol bewakers” binnen, en slechts een paar priesters en zusters baden in de zijkapellen voor het Allerheiligste. Bij een van de zijaltaren baden een zuster en een man.
“In de Sint-Pieter hing een 'indrukwekkende stilte'. Er liep een 'handjevol' bewakers en enkele mensen zaten te bidden”Tweet dit!
De Vaticaanse toiletten en douches voor daklozen waren volgens de verslaggever open. Er werd echter steeds maar een persoon tegelijk binnengelaten.
Een Vaticaans onderhoudsteam gebruikte de zeldzame gelegenheid zonder toeristen om een metalen railing op het Sint-Pietersplein te schilderen. De arbeiders droegen mondkapjes en beschermende kleding.
Volgens het Vaticaan blijven zijn apotheek en supermarkt open. Wel wordt het aantal mensen dat tegelijk binnen mag, beperkt. Het Vaticaanse postkantoor bij het plein, twee boekhandels en de Vaticaanse krant en fotografiedienst worden gesloten voor het publiek. Hun diensten zijn wel online toegankelijk.
De Vaticaanse kantine is vanaf vandaag gesloten. Ze bezorgt op verzoek wel maaltijden bij de Vaticaanse medewerkers.
Alle maatregelen gelden op zijn minst tot 3 april.
>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.