<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse site en podcast trekken een jong publiek naar eeuwenoude basilieken

Justin McLellan - CNS 23 februari 2024
image
De basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren is een van de kerken die op de nieuwe Vaticaanse website digitaal bezocht kan worden. Foto: CNS - Lola Gomez

Het Vaticaan probeert pelgrims naar de vier historische pauselijke basilieken in Rome te lokken – niet fysiek, maar virtueel, door middel van een website en podcast die bedoeld zijn om jonge mensen te betrekken bij de spirituele diepgang van de heilige plaatsen van Rome.

De website werd 22 februari gelanceerd door het Vaticaan. Die bevat een virtuele ‘tafel’ waaraan geanimeerde heiligen en kunstenaars zitten, met beschrijvingen van wie ze zijn en hun betekenis voor de heilige plaatsen die op de site worden uitgelicht.

Belangrijkste kerkgebouwen

Er is ook een lege stoel aanwezig om elke ‘digitale pelgrim’ uit te nodigen om samen met hen aan tafel te gaan zitten en de vier pauselijke basilieken te bezoeken.

De vier pauselijke basilieken van Rome zijn de Sint-Pietersbasiliek, de Santa Maria Maggiore, de Sint-Paulus buiten de Muren en de Sint-Jan van Lateranen. Dit zijn de belangrijkste kerkgebouwen van de katholieke Kerk. Elk gebouw bezit een heilige deur, die wordt geopend om een Heilig Jaar in te luiden.

Podcast

Op de nieuwe Vaticaanse website staat ook de Engelstalige podcast From Tourists to Pilgrims, waarin kunsthistorici, restauratie-experts, hoogleraren en religieuze mannen en vrouwen de spirituele betekenis van de geschiedenis en kunst van elke basiliek bespreken.

De eerste aflevering van de podcast, die minder dan drie minuten duurt, legt de geschiedenis uit achter het graf van Petrus, waarop de Sint-Pieter is gebouwd: een bakstenen armengraf naast de plek waar hij werd gemarteld. Gebeden rond elk van de heiligen naar wie elke basiliek is vernoemd, staan ook op de site.

‘Levende getuigen’

In een persbericht van het Vaticaan bij de lancering van de website staat dat het project is voortgekomen uit een pelgrimstocht van zestien jonge communicatieprofessionals uit tien verschillende landen. Zij ontdekten de vier basilieken “niet alleen als architectonische monumenten maar als levende getuigen van ons geloof”.

“De meertalige site is het antwoord op de uitdaging om deze ervaring om te zetten in een digitaal project om de basilieken te introduceren bij een jonger publiek”, aldus de makers.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

In aanloop naar het Heilig Jaar 2025 hoopt het Vaticaan “dat deze ervaring een heropleving zal aanmoedigen van het vertellen van verhalen rond de duizenden jaren oude traditie om op bedevaart te gaan naar de ‘drempel’ van de apostelen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.