<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italiaanse bisschop laat artsen Communie uitreiken aan coronapatiënten

Catholic News Service 16 april 2020
image
Arts Federico De Luca herstelt in een ziekenhuis in het Italiaanse Varese van het coronavirus. CNS photo/Flavio Lo Scalzo, Reuters

Een groep Italiaanse artsen kreeg met Pasen  toestemming van hun bisschop om de Communie uit te reiken aan coronapatiënten. Op deze wijze wilden zij niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke zorg bieden.

Volgens Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferntie, kregen zes artsen uit een ziekenhuis in Prato de toestemming van hun bisschop Giovanni Nerbini. Nerbini benoemde de artsen tot “buitengewone bedienaren van de communie”. Via hun handen konden honderd patiënten met Pasen de Communie ontvangen.

Tussenpersoon

Filippo Risaliti, één van de artsen, vertelde Avvenire:  “Ik huilde met de patiënten. Ziekenhuizen zijn plaatsen van zorg, maar we kunnen het lichaam niet scheiden van de geest. Ik realiseerde me, dat wij ons in het gevecht tegen het coronavirus, te veel richten op het lichamelijke aspect.”

Paus Franciscus inspireerde de artsen om “de rol van tussenpersoon op zich te nemen tussen de Kerk en hen die lijden”.

“Wij zijn de enigen die het zouden kunnen doen”, zei Risaliti, “aangezien wij de enigen zijn die die kamers binnen kunnen gaan.”

En zo gebeurde het dat priester Carlo Bergamaschi, de geestelijk verzorger van het ziekenhuis, de ciborie met door gaasjes van elkaar gescheiden hosties het ziekenhuis binnen kon brengen. De artsen brachten de Communie rond. Waar door beademingsmachines communiceren niet mogelijk was, baden zij aan de rand van het bed.

Risaliti legde uit dat hij en de andere artsen begrepen dat het lijden van de patiënten ook een geestelijke component bevatte: ze zijn afgezonderd van affectie en familieleden. “Zij zijn eenzame, lijdende mensen, niet enkel naar het lichaam, maar ook naar de geest.”

Vereniging in de Heer

Ook veel artsen kunnen niet naar huis. Om te voorkomen dat hun familieleden besmet raken, blijven zij dag en nacht in het ziekenhuis. Eén van hen, Lorenzo Guarducci, vertelde dat hij zijn vrouw en kinderen al meer dan een maand niet meer gezien heeft.

“Voor mij was het uitreiken van de Communie een manier om dat gat te vullen”, zegt hij. “Dit gebaar zorgde ervoor dat ik mij kon verenigen met mijn geliefden thuis, in de Heer. Het was één van de mooiste ervaringen in mijn leven als man, christen en arts.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.