<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italiaanse Kerk kritisch op overheid: publieke vieringen nog niet toegestaan

Catholic News Service 28 april 2020
image
De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde zondag enkele versoepelingsmaatregelen aan. Met ingang van 4 mei zal de lockdown stapsgewijs worden versoepeld.S CNS photo/Remo Casilli, Reuters

De Italiaanse bisschoppenconferentie heeft kritiek geuit op de versoepelingsmaatregelen van premier Giuseppe Conte. Fabrieken, restaurants en musea mogen stapsgewijs weer open, maar openbare kerkelijke vieringen zijn nog steeds niet toegestaan. 

De bisschoppen stellen in een verklaring dat het beleid van Conte “arbitrair de mogelijkheid uitsluit om de Mis met gelovigen te vieren”.

De verklaring werd op zondag vrijgegeven, kort nadat Conte een zeer geleidelijke versoepeling van de lockdownmaatregelen met ingang van 4 mei had aangekondigd.

Begrafenissen toegestaan

Voor de Kerk geld dat begrafenissen weer zijn toegestaan met een maximum van vijftien aanwezige personen. Openbare liturgische vieringen zoals Missen, zijn echter nog steeds niet mogelijk.

De CEI (Italiaanse bisschoppenconferentie) zegt in de verklaring dat ze wekenlang heeft onderhandeld met Italiaanse regering. Daarbij zijn richtlijnen en protocollen gepresenteerd die gebruikt kunnen worden in de overgangsfase.

Volgens de Italiaanse bisschoppen zouden de gepresenteerde richtlijnen aan “alle gezondheidsvoorschriften” voldoen.

Zelfbestuur respecteren

De CEI claimt daarnaast dat het zelfbestuur van de Kerk gerespecteerd moet worden. De regering en de Covid-19 taskforce “moeten onderscheid maken tussen hun verantwoordelijkheid, die is om precieze richtlijnen te geven over het welzijn, en die van de Kerk”, aldus de verklaring.

Daarbij kan de Kerk door het in acht nemen van de richtlijnen, het leven van gelovigen organiseren, stellen de bisschoppen.

De Italiaanse regering heeft zondag meteen gereageerd op de verklaring van de bisschoppen. “De komende dagen zal een protocol worden bestudeerd waarmee de gelovigen zo snel mogelijk in maximale veiligheid kunnen deelnemen aan liturgische ceremonies”, aldus de verklaring.

Stapsgewijze versoepeling

Met ingang van 4 mei zullen de lockdownmaatregelen in Italië stapsgewijs worden versoepeld. Zo mogen familieleden bij elkaar op bezoek en gaan de meeste fabrieken weer open. Ook restaurants mogen hun deuren weer openen, maar alleen in de vorm van een afhaalservice. Daarnaast zullen openbare parken opnieuw toegankelijk zijn.

Per 18 mei zullen winkels en musea weer opengaan, echter alleen wanneer social distancing gegarandeerd kan worden. De heropening van cafe’s, restaurants en kapsalons is uitgesteld tot 1 juni. De scholen gaan pas in september weer open.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.