<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Meer honger onder daklozen in Brussel en Amsterdam, ‘maar niet enkel naar brood’

Sanne Gerrits 21 april 2020
image
Daklozen in Brussel. Ze hebben het sinds het begin van de coronacrisis extra moeilijk om aan voedsel te komen. Sant'Egidio Brussel

Volgens de vrijwilligers van Sant’Egidio is de honger teruggekeerd in de straten van Brussel. De gaarkeuken van de gemeenschap heeft zijn inspanningen verdubbeld nu de daklozen lijken te vermageren. Ook in Amsterdam is het leven voor daklozen moeilijker geworden.

In België geldt een strenge lockdown vanwege het coronavirus. De sluiting van restaurants, bars en een aantal openbare instellingen maakt dat de daklozen minder plekken hebben om een maaltijd vandaan te halen. Ook bedelen op straat levert uiteraard niet veel meer op.

De vrijwilligers van thuislozenrestaurant Kamiano van de Sant’Egidiogemeenschap merkten op dat hun bezoekers zienderogen vermagerden. Sommigen van hen zeiden twee of drie dagen niets meer te hebben gegeten. Ronduit alarmerend, aldus Sant’Egidio.

Honger, maar niet alleen naar voedsel

Navraag bij Sant’Egidio in Amsterdam leert dat ook in Nederland de situatie moeilijker is normaal. Colm Dekker, vrijwilliger bij het Amsterdamse thuislozenrestaurant van Sant’Egidio, zegt dat er meer plekken voor daklozen gesloten zijn.

“Er is honger, maar niet enkel naar voedsel. Juist nu hebben deze mensen behoefte aan het gevoel een mens te zijn, een thuis te hebben. We geven iedereen de keus binnen of buiten te eten, maar we zien dat zeker 80 tot 90 procent er voor kiest binnen te eten. Het gaat hen om de ontmoeting.”

Uitleg coronamaatregelen

De daklozen horen niet veel over de coronamaatregelen, zegt Dekker. “En hoe moet je zoveel mogelijk thuis blijven, als je geen thuis hebt? Zij bagatelliseren het gevaar. Het is een manier om je hoofd rustig te houden. Wij leggen hun ook uit, waarom die anderhalve meter zo belangrijk is.”

“Er is honger, maar niet enkel naar voedsel. Juist nu hebben deze mensen behoefte aan het gevoel een mens te zijn”
- Colm Dekker, Sant'Egidio Amsterdam

“Anderen, die de ernst van de situatie wel zien, worden boos. Ze zeiden mij: ‘Handhaaf die anderhalve meter. Anders worden jullie straks ook gesloten en kunnen we nergens meer heen!’”

Zusters Moeder Teresa: meer maaltijden

Bij de zusters van Moeder Teresa, die dagelijks maaltijden aanbieden voor daklozen in Amsterdam, is het dagelijks aantal uitgedeelde maaltijden tijdens de coronacrisis verviervoudigd van vijftig naar tweehonderd.

Op straat voedsel uitdelen

Sant’Egidio Amsterdam maakt zich op om meer maaltijden op straat uit te delen, iets wat zij doen naast het runnen van hun thuislozenrestaurant.

De Brusselse tak heeft besloten om voor de duur van de lockdown in plaats van eenmaal per week, tweemaal per week een maaltijd te serveren aan de tachtig daklozen die zij  bedienen. Een toename van het aantal vrijwilligers en een toelage van de Koning Boudewijnstichting maakte dit mogelijk.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.