<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Nu gaat ook de Advent eraan’: Belgische publieke vieringen opnieuw opgeschort

Sanne Gerrits 2 november 2020
image
Net als eerder dit jaar, zullen ook nu weer veel vieringen via online streams te volgen zijn. Foto: CNS Photo - Yves Herman, Reuters

In België zijn sinds vandaag alle publieke erediensten opgeschort. Kerken blijven wel open voor persoonlijk gebed.

De Belgische bisschoppen volgen hiermee het besluit van de federale overheid voor een strengere lockdown om de ernstige uitbraak van het coronavirus in het land terug te dringen.

Minstens tot 13 december

De huidige sluiting geldt voor heel België, waar eerst nog regionale verschillen bestonden in de gestrengheid van de maatregelen voor kerken en andere instanties en bedrijven.

Huwelijken en begrafenissen zijn wel toegestaan. Bij huwelijken mogen slechts echtgenoten, getuigen en bedienaar aanwezig zijn, bij een uitvaart maximaal vijftien mensen.

De maatregelen gelden in ieder geval tot 13 december, met een tussentijdse evaluatie begin december.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kerken open voor persoonlijk gebed

De Belgische bisschoppen  benadrukken dat de kerken open blijven voor persoonlijk gebed en dat men als geloofsgemeenschap nog heel wat kan betekenen in deze tijden van crisis.

Woordvoerder Geert de Kerpel van de Belgische bisschoppenconferentie: “We mogen niet bij de pakken neerzetten, dat hebben we ook proberen te communiceren via ons persbericht. De Kerk gaat niet dicht als gemeenschap, integendeel! Er is juist nu nood. We proberen te kijken wat er allemaal nog wel mogelijk is.”

Tv-Mis en livestreams

De bisschoppen roepen de gelovigen op maximaal gebruik te maken van de open kerkgebouwen. Zij schrijven: “Een open kerkgebouw staat voor een gastvrije lokale geloofsgemeenschap waar mensen welkom zijn. Verwelkom de bezoeker uitdrukkelijk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast roepen zij  katholieken op de handen uit de mouwen te steken en het verschil te maken, al is het maar met kleine handelingen. Ze wijzen ook op de tv-Mis die er in samenspraak met de VRT komt en de mogelijkheid om Eucharistievieringen via livestreams te volgen.

Kritiek op meegaandheid bisschoppen

Er is echter ook kritiek te horen: sommigen vinden de Belgische bisschoppen te meegaand ten opzichte van de regering.

De Kerpel zegt te begrijpen dat mensen hun ontgoocheling willen uiten op sociale media. “Maar wij onderschrijven met overtuiging de maatregelen. Het is in België momenteel heel erg, we staan bovenaan in Europa met onze cijfers. Van oudsher zijn er korte lijntjes tussen de Kerk en de ziekenhuizen. We staan met onze rug tegen de muur. In Luik zijn de ziekenhuizen zo goed als vol. Premier De Croo zei in zijn persconferentie dat dit de laatste kans is om het virus te stoppen, en dat zegt hij niet enkel om dramatisch te doen.”

“De Belgische bisschoppen onderschrijven de maatregelen met overtuiging”
- Woordvoerder Geert de Kerpel

Bang om naar de kerk te komen

Ondertussen bekijken de Belgische parochies hoe het nu verder moet.

“De parochianen begrijpen het wel. Het lijkt nu veel erger dan de vorige keer, iedereen kent wel iemand die het virus heeft”, vertelt pastoor Andy Penne, die een aantal parochies in Vlaams-Brabant onder zijn hoede heeft.

Hij ziet dat mensen bang zijn geworden om naar de kerk, of zelfs überhaupt naar buiten te komen. “Tot voor kort mochten er veertig mensen in de Eucharistievieringen komen, maar wij kwamen al niet meer aan die aantallen. We bedienen toch een ouder publiek. Maar ook de jongeren horen verhalen via hun contacten in de zorg.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aanbidding in plaats van de Mis

Penne gaat nu op de tijden van de Missen het Heilig Sacrament uitstellen. “Mensen kunnen dan komen om te bidden. Voor de rest ga ik proberen de mensen zo goed mogelijk te woord te staan. Zij mogen mij te allen tijde bellen. De communie mag helaas enkel worden uitgereikt aan de stervenden.”

Penne gaat net als eerder dit jaar al zijn Missen livestreamen via Facebook. “Wat ik doe, kan iedere priester. Gewoon de telefoon neerzetten voor het altaar.”

Kerstmis

Penne vraagt zich af wat er van Kerstmis zal komen. “Ik denk niet dat we Kerstmis met 100 man zullen gaan vieren. Onze hele Paastijd ging er al aan, nu ook onze Adventstijd en Kerstmis. Het zal minimaal zijn”, vreest hij.

“Onze hele Paastijd ging er al aan, nu ook onze Adventstijd en Kerstmis. Het zal minimaal zijn”
- Pastoor Andy Penne

‘We dragen mensen in gebed’

Ook in de norbertijnenabdij van Postel zullen de vieringen voorlopig achter gesloten deuren plaats vinden. “Daar omheen is onze kerk altijd open”, vertelt pater Benny Berrens. Gelovigen kunnen praktisch de gehele dag bidden bij het Heilig Sacrament en kaarsjes branden.

“We zullen de gelovigen dagelijks in het gebed meedragen, en ook voor hen bidden tijdens de Mis”, zegt de pater. “We beperken de fysieke contacten, maar blijven wel sociaal, van hart tot hart, van ziel tot ziel.”

“We houden het bij de klassieke methoden: gebed, offer, ucharistie.”
- Pater Benny Berrens, abdij Postel.

Klassieke methoden

Online streamen en inzet van sociale media zijn niet zo aan de abdij besteed. “We zijn al een wat oudere gemeenschap en houden het bij de klassieke methoden: gebed, offer, Eucharistie. Misschien dat we de catechese online gaan proberen te geven.

Laten we bidden en door onze zorgzaamheid er voor zorgen dat de termijn wordt vervroegd en we weer fysiek met elkaar Kerstmis mogen vieren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.