<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Ook Belgische katholieken kunnen in Goede Week en met Pasen niet naar de Mis

Sanne Gerrits 23 maart 2020
image
Belgische kerken en kapellen blijven wel zo veel mogelijk open voor persoonlijk gebed of een kaarsje op te steken - zoals hier in de Begijnhofkerk Sint-Elisabeth in Brugge - maar publieke vieringen zijn tot na Pasen verboden. Foto: Flickr.com - It's No Game (CCBY)

De Belgische bisschoppenconferentie maakt bekend publieke vieringen op te schorten tot aan tenminste 19 april. Dit betekent onder andere geen Paasviering meer voor de Belgische katholieken.

Pas wanneer zowel de burgerlijke als de kerkelijke overheden daartoe de toestemming geven, zullen opnieuw publieke kerkelijke vieringen kunnen plaatsvinden, zo melden de bisschoppen.

Geen publieke vieringen meer

De schorsing geldt voor alle kerken en kapellen waar een publieke eredienst plaatsvindt, inbegrepen alle kapellen of gebedsruimten van kloosters, katholieke instellingen of bedevaartsoorden. Ze geldt eveneens voor niet-katholieke gemeenschappen die gebruik maken van katholieke kerken of kapellen.

Contemplatieve of monastieke religieuze gemeenschappen kunnen het getijdengebed en de diensten van de Goede Week enkel vieren in besloten kring, zonder gasten of bezoekers.

Vieringen zullen zoveel mogelijk worden uitgezonden via televisie, radio of internet.

Huwelijken en doopsels uitgesteld

Naast de opschorting van alle vieringen in de Goede Week, de Chrismamis en de Paaswake is er meer slecht nieuws. Alle huwelijken, dopen, vormsels en eerste communievieringen worden uitgesteld.

“De bisschoppen nemen deze beslissing met alle begrip voor de ontgoocheling bij wie hun huwelijk of het doopsel van hun kind zorgvuldig hebben voorbereid en intens ernaar verlangen.”

Kerken blijven open

Een lichtpuntje voor de gelovige Belgen: de kerken blijven zo veel mogelijk open voor persoonlijk gebed. “Waar mogelijk blijven de kerkgebouwen open (tenzij de gemeente anders beslist) voor individueel gebed en bezinning. In het gebouw, dat een publieke ruimte is, gelden uiteraard de veiligheidsvoorschriften van de overheid, in het bijzonder de ‘veilige afstand’”, aldus de Belgische bisschoppenconferentie.

Ook kan er nog steeds gegeven worden voor de vastenacties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.