<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus: de post-pandemische wereld moet leren van fouten

Catholic News Service 17 maart 2021
image
Archiefbeeld: paus Franciscus poseert voor een selfie met een pas getrouwd stel tijdens zijn algemene audiëntie op 30 september 2020. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De onzekerheid en de dood veroorzaakt door de Covid-19-pandemie kunnen een kans zijn voor de mensheid om na te denken over de bouw van een betere wereld. Dat zegt paus Franciscus in een nieuw boek.

“De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar het is precies binnen deze ramp dat we die tekenen moeten begrijpen die de hoekstenen van de wederopbouw kunnen zijn”, zegt de paus.

Het boek, Dio e il Mondo che Verra (‘God en de komende wereld’), werd geschreven met de Italiaanse journalist Domenico Agasso en verscheen op 16 maart bijde Vaticaanse uitgeverij.

Een fragment werd op 14 maart gepubliceerd op Vatican News. De paus hekelt daarin de productie van en de handel in wapens, waaraan grote sommen geld worden uitgegeven dat gebruikt zou moeten worden om mensen te genezen en levens te redden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Geen politiek egoïsme’

“Het is niet langer mogelijk om te doen alsof er geen dramatische vicieuze cirkel van gewapend geweld, armoede en zinloze en onverschillige uitbuiting van het milieu is binnengeslopen”, zegt hij. “Het is een cyclus die verzoening verhindert, schendingen van de mensenrechten aanwakkert en duurzame ontwikkeling belemmert.”

De wereld moet in plaats daarvan “broederlijk verenigd” zijn om het hoofd te bieden aan gemeenschappelijke bedreigingen. Zonder zijn toevlucht te nemen tot “contraproductieve verwijten, uitbuiting van problemen, kortzichtig nationalisme, propaganda, isolationisme en andere vormen van politiek egoïsme”, volgens de paus.

Heroverweging

De paus zei dat de wereld niet meer hetzelfde zal zijn na de pandemie. Toch benadrukt hij dat mannen en vrouwen “deze tijd van beproeving” kunnen veranderen in “een tijd van wijze en vooruitziende keuzes voor het welzijn van de hele mensheid”.

“De wedergeboorte van de mensheid begon met de vrouw. Uit de Maagd Maria werd redding geboren. Daarom is er geen redding zonder de vrouw.”
- Paus Franciscus

“De weg naar verlossing voor de mensheid loopt door de heroverweging van een nieuw ontwikkelingsmodel. Dat als onbetwistbaar punt het naast elkaar bestaan ​​van volkeren in harmonie met de schepping heeft”, zei hij.

Hij zegt ook dat het veranderen van de oneerlijke verdeling van middelen geen “neerwaartse verevening” inhoudt die mensen die nu beter af zijn, iets ontneemt. In plaats daarvan betekent het dat “ruimere rechten” worden gegeven aan degenen die gemarginaliseerd zijn.

Milieubescherming

De paus benadrukt ook de noodzaak om het milieu te beschermen door middel van “duurzaam gedrag”. Dat zorgt ervoor dat de aarde niet langer wordt gebruikt “als opslagplaats van te exploiteren hulpbronnen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als we niet de handen uit de mouwen steken en meteen voor de aarde zorgen, zal ons gemeenschappelijk huis ons vroeg of laat uit het raam gooien.” Daarbij zijn “radicale persoonlijke en politieke keuzes”, een “groene economie” en moeten technologische ontwikkelingen in die richting worden geleid.

Geen redding zonder vrouw

De last van economische recessies rust voornamelijk op vrouwen, zei de paus. Hij benadrukt de noodzaak van de aanwezigheid van vrouwen in “het centrum van sociale, politieke, werkgelegenheids- en institutionele vernieuwingsprocessen”. Hij hekelt ook discriminatie van vrouwen “in termen van loon en werk of door het verliezen van hun baan”.

“De wereld”, zegt hij, “kan niet voorbijgaan aan het feit dat de wedergeboorte van de mensheid begon met de vrouw. Uit de Maagd Maria werd redding geboren. Daarom is er geen redding zonder de vrouw. Als we om de toekomst geven en verlangen naar een florerende morgen, moeten we de vrouw de juiste ruimte geven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.