<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus richt noodfonds op voor katholieken in corona-frontlinie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 april 2020
image
Een zuster bidt in een kapel in de Filipijnse hoofdstad Manila. Foto: CNS Photo - Eloisa Lopez, Reuters

Paus Franciscus heeft een noodfonds opgericht voor degenen die getroffen zijn door het coronavirus in missielanden. Hiervoor reserveerde hij een eerste bedrag van 750.000 dollar.

Het Vaticaan liet maandag weten dat het geld via de Pauselijke Missiewerken naar katholieke instellingen in voornamelijk Azië, Afrika, Oceanië en het Amazonegebied gaat. Hier worden meer dan duizend bisdommen gesteund.

‘Niemand is alleen in deze crisis’

De voorzitter van de Pauselijke Missiewerken, aartsbisschop Giovanni Pietro Dal Toso, zei dat de paus het fonds heeft opgericht om de Kerk in missiegebieden te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

“Door het prediken van het Evangelie en het geven van praktische hulp via ons uitgebreide netwerk, kunnen we laten zien dat niemand alleen is in deze crisis”, zei hij.

‘Kerk in de frontlinie’

Volgens kardinaal Luis Antonio Tagle, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, staat “de Kerk bij haar evangelisatietaak vaak in de frontlinie van grote bedreigingen voor het menselijk welzijn”.

“In veel landelijke gebieden zijn religieuze zusters en priesters de enige aanbieders van gezondheidszorg en onderwijs.”

Tagle vervolgt: “Alleen al in Afrika zijn er meer dan 74.000 religieuze zusters en meer dan 46.000 priesters die 7274 ziekenhuizen en klinieken runnen, die 2346 huizen voor ouderen en kwetsbaren runnen en die meer dan negentien miljoen kinderen onderwijzen in 45.088 basisscholen.”

Paasschenking

Een dag nadat de oprichting van het fonds bekend werd, vroeg de pauselijke aalmoezenier de top van het Vaticaan om een paasschenking te doen voor de slachtoffers van het coronavirus.

De aalmoezenier, kardinaal Konrad Krajewski, vroeg aan de Vaticaanse kardinalen, aartsbisschoppen en andere topambtenaren om zo “deel te nemen aan het lijden van degenen die het moeilijk hebben”.

Eenheid met de paus tonen

Als zij in Rome zijn, voegen ze zich gewoonlijk bij de paus voor openbare plechtigheden, vooral die van de Goede Week en de Paasmis. Dit jaar gaat dat vanwege de coronamaatregelen niet. Daarom vroeg kardinaal Krajewski de prelaten om hun eenheid met de paus te tonen door middel van een offer.

De ingezamelde offergaven zullen worden gebruikt voor de “gezondheidsnoodsituatie”. De paus zal beslissen welke exacte bestemming de schenking zal krijgen.

Kleinschalige liefdadigheid

De pauselijk aalmoezenier verricht liefdadigheidswerken namens de paus. Zijn afdeling houdt zich bezig met kleinschalige liefdadigheid. Veelal gaat het om zorg voor de armen en daklozen in de buurt van het Vaticaan.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.