fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Stille Omgang gaat virtueel toch door

Peter Doorakkers 21 maart 2020
image
Vanwege het coronavirus kan de Stille Omgang dit jaar alleen virtueel doorgaan. Foto: biddenonderweg.org - Christianne Chin A Paw

De Stille Omgang gaat virtueel door. De jaarlijkse stille gebedstocht door Amsterdam werd afgelast vanwege het coronavirus, maar is nu via internet alsnog geestelijk te lopen: vanavond live via de website van het bisdom Haarlem-Amsterdam, en via een podcast van Bidden Onderweg, het online gebedsinitiatief van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten.

Normaliter trekken tijdens de bedevaart jaarlijks duizenden katholieken in stilte door de binnenstad van Amsterdam. Ze gedenken dan het Mirakel van Amsterdam, het wonder uit 1345 waarbij een door een zieke uitgebraakte hostie in het vuur terechtkwam, maar niet verbrandde.

Nadat een priester de hostie naar de kerk had gebracht, keerde die bovendien op wonderbaarlijke wijze naar de woning van de zieke terug.

Virtuele Omgang van 45 minuten

De virtuele Stille Omgang die al op de site van Bidden Onderweg staat, duurt ongeveer 45 minuten. Met rustige Amsterdamse straatgeluiden op de achtergrond wordt de tocht in gedachten gelopen.

Tijdens de tocht wordt in gebed geluisterd “naar waar God het afgelopen jaar aanwezig was in ons leven”.

‘Luisteren met pater Frans van der Lugt’

De virtuele Omgang kreeg het thema ‘Luisteren met pater Frans van der Lugt’ mee.

De in 2014 in Syrië vermoorde jezuïet hield tot vlak voor zijn dood trektochten door de Syrische woestijn. In de loop der jaren namen duizenden jongeren daaraan deel, “op zoek naar hun innerlijke stem”.

Geestelijke Stille Omgang bisdom Haarlem

De geestelijke Stille Omgang van het bisdom Haarlem-Amsterdam begint om 21.00 uur. Ze is live te volgen via een stream op de website van het bisdom en duurt ongeveer een uur.  Ze omvat onder meer eucharistische aanbidding,  overwegingen rond de Stille Omgang en de sacramentele zegen.

>> De virtuele Stille Omgang van Bidden Onderweg is hier te beluisteren.
>> De geestelijke Stille Omgang van het bisdom is hier te volgen.
>> Bekijk hier ons overzicht van online te volgen Missen en gebedsmomenten.