fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Trump wil kerken open: ‘Gebedshuizen zijn essentieel’

Catholic News Service 25 mei 2020
image
De Amerikaanse president Donald Trump CNS photo/Kevin Lamarque, Reuters

President Donald Trump heeft gebedshuizen in de VS “essentieel” verklaard. Gouverneurs van de verschillende deelstaten worden aangespoord om kerken, synagogen en moskeeën per direct te openen.

Tijdens een persmoment op vrijdag adviseerde de Amerikaanse president de lokale gouverneurs “het juiste te doen” en de “essentiële” plaatsen waar het geloof wordt uitgeoefend per direct te openen.

Veilige heropening

“Mensen vragen om naar de kerk te gaan, naar hun synagoge, naar hun moskee”, aldus Trump. “Miljoenen Amerikanen zien verering als een wezenlijk onderdeel van het leven.”

Voorgangers, pastoors, imams en andere geloofsleiders zullen er volgens Trump voor zorgen dat de heropening van gebedshuizen op een veilige manier zal plaatsvinden.

‘Meer gebed, niet minder’

Gouverneurs die zich niet aan de oproep van de president willen houden, kunnen een ingreep van Trump verwachten. “De VS heeft meer gebed nodig, niet minder”, aldus de president.

Critici

Critici van Trump merken echter op dat een president van de VS geen grondwettelijke bevoegdheden heeft om zijn beslissingen zomaar door te drukken. Gouverneurs zouden wettelijk gezien het gezag over hun eigen deelstaat hebben.

Trump zei ook dat verschillende gouverneurs “slijterijen en abortusklinieken als wezenlijk hebben aangemerkt”, maar kerken en andere gebedshuizen niet.

Voorstanders

Tussen de voorstanders van Trump’s verklaring is ook de CEO van het First Liberty Institute, een non-profitorganisatie die zich onder meer buigt over godsdienstvrijheid.

“De discriminatie die plaats heeft gevonden tegen kerken en gebedshuizen was schokkend”, aldus Kelly Shackelford. “Amerikanen gaan naar winkelcentra en restaurants. Ze moeten ook naar hun gebedshuizen kunnen gaan.”

Coronavirus stoppen

Toen het coronavirus werd omschreven als pandemie, gingen bisdommen in de VS over tot het sluiten van kerken en het schrappen van publieke vieringen. Ze volgden hierbij de richtlijnen van de autoriteiten, om het virus een halt toe te roepen.

Plannen voor heropening

In sommige delen van het land hebben bisdommen al plannen opgesteld voor een stapsgewijze heropening van kerken en vieringen, om de veiligheid van zowel geestelijken als gelovigen te waarborgen.

Daarbij gelden regels zoals social distancing, een maximumaantal gelovigen per viering, hygiënische voorschriften en het dragen van mondkapjes.