fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan waarschuwt voor te agressief poetsen van kerken

KN Redactie 22 mei 2020
image
Een schoonmaakster desinfecteert de ambo in de Santa Maria-basiliek in Rome. Foto: CNS Photo – Stefano Dal Pozzolo

Vreugde in Italië nu gelovigen sinds begin deze week weer naar de kerk mogen voor de heilige Mis. Er gelden echter strenge voorwaarden voor het kerkbezoek. Een daarvan is dat alle objecten waar mensen mee in aanraking komen goed gedesinfecteerd worden. Dat betekent dat kerkgebouwen voor en na de Mis grondig worden schoongemaakt.

Soms iets te grondig, zo blijkt. De Pauselijke Raad voor de Cultuur zag zich daarom genoodzaakt woensdag te waarschuwen voor het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen en -methodes bij het desinfecteren van onder meer vloeren, kerkbanken, heiligenbeelden en liturgisch vaatwerk. Anders bestaat het risico dat die ontherstelbaar beschadigd raken.

Niet aanraken

Eerste tip: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dus dat mensen objecten in de kerk, zoas kunstwerken en heiligenbeelden, überhaupt niet aanraken. Dan is het namelijk ook niet nodig om ze steeds te desinfecteren.

Voor kerkbanken en vloeren is dat natuurlijk niet mogelijk. Maar de Pauselijke Raad voor de Cultuur raadt ten zeerste af om bleek en ammoniak te gebruiken voor de reiniging ervan. Allesreiniger of neutrale zeep mag wel, mits “aangebracht met gecontroleerde druk”.

Water en zeep wordt ook aangeraden voor het schoonmaken van liturgische kleding en liturgisch vaatwerk. Ook in dit geval kunnen alchohol en bleek veel schade aanrichten. Als de vrees bestaat dat een kledingstuk of object ‘besmet’ is, moet dit veertien dagen in quarantaine worden geplaatst.

De Raad waarschuwt ook voor het gebruik van verstuivers met chlooroplossingen om gebouwen te reinigen. Kunstwerken, historische boeken en documenten kunnen beter helemaal niet worden gedesinfecteerd. In alle gevallen wordt aangeraden het gebouw na de schoonmaak goed te ventileren.

Gezond verstand gebruiken

Tot slot wordt benadrukt dat schoonmakers beschermende kleding en mondkapjes moeten dragen bij het poetsen, steeds hun “gezond verstand” moeten gebruiken en met experts moeten overleggen.

“Bij enige twijfel over het schoonmaakproces, is het het beste om NIET te behandelen, want dit kan onherstelbare schade toebrengen aan cultureel erfgoed”, schrijft de Raad.

Lees hier de Engelse versie met de aanwijzingen van de Pauselijke Raad voor de Cultuur voor het desinfecteren van kerkgebouwen.