<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

VN: door corona dreigt hongersnood in minstens tien landen

Sanne Gerrits 23 april 2020
image
Een kind in Zuid-Soedan bereidt een maaltijd. Door de coronacrisis hangt 250 miljoen mensen wereldwijd hongersnood boven het hoofd, stelt VN-agentschap WFP. Foto: CNS Photo - Samir Bol, Reuters

Experts van het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwen voor een hongersnood van “bijbelse proporties” door de wereldwijde coronacrisis.

Voor minstens tien landen met een jarenlange geschiedenis van oorlog, economische crisis en klimaatverandering is de ziekte een slag teveel, meldt het VN-agentschap volgens AsiaNews.

Snel handelen

“We staan niet enkel tegenover een wereldwijde gezondheidscrisis, maar ook tegenover een wereldwijde humanitaire ramp als de wereld niet snel handelt”, zei WFP-directeur David Beasley. Hij vroeg om actie tijdens een videoconferentie met de VN-veiligheidsraad.

Door de lockdown en het reisverbod wordt de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog verwacht. Analisten en deskundigen zien hier problemen ontstaan voor de voedselvoorziening binnen bepaalde gebieden.

Klap op klap

In het vierde globale rapport over voedselcrises, dat onlangs gepubliceerd werd, wordt gewaarschuwd dat in een groot aantal landen hongersnood dreigt. Jemen, Syrië, Congo, Afghanistan, Venezuela, Ethiopië, Zuid-Soedan, Nigeria en Haïti lopen het risico een hongersnood bovenop de bestaande problemen.

Sommige landen hadden al te maken met zware droogte en de ergste sprinkhanenplaag sinds tientallen jaren.

Verdubbeling cijfers

Het aantal mensen dat te maken krijgt met hongersnood zou kunnen groeien van 135 miljoen tot meer dan 250 miljoen, stelt het WFP. Ten minste dertig miljoen mensen zouden binnen enkele maanden kunnen sterven wanneer de voedselhulp niet op gang komt.

Bron: Asianews

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.