<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Brabantse schilderes wint prijs voor de RK Schilderkunst 2022: ‘Ik ben altijd erg gecharmeerd geweest van de christelijke kunst’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 januari 2023
image
Het werk van Irene Schepens-Soons won dit keer de Brabantse Prijs voor de R.K. Schilderkunst 2022. Foto: Stichting Sint Johannes Paulus II

Kunstenares Irene Schepens-Soons (74) heeft de Brabantse Prijs voor de R.K. Schilderkunst 2022 gewonnen. Vrijdag reikte de Stichting Sint Johannes Paulus II de zilveren erepenning aan de schilderes uit in haar woning in Berkel-Enschot.

Dit jonge initiatief van de stichting heeft als uitgangspunt de brief van de heilige Johannes Paulus II aan de kunstenaars. Het thema was dit keer barmhartigheid.

Irene Schepens-Soons is blij en “vereerd” met de prijs. “Ik wist wel dat ik goed werk had gemaakt. Ik hoopte en wachtte af.” Maar toen ze haar opbelden kwam het toch nog als een kleine verrassing, vertelt ze.

Inspiratiebron

Schepens-Soons is niet onbekend met christelijke kunst. “Ik ben altijd al erg gecharmeerd geweest van de christelijke kunst. De Bijbel vind ik een prachtige inspiratiebron. Via beelden kunnen we mensen op een andere manier bereiken dan alleen door woorden. Hierin ligt denk ik een belangrijke taak voor kunstenaars.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Haar eerste christelijke werk waren getekende kruiswegstaties, die nog altijd in de Thomaskerk in Huizen hangen.

Voor het thema barmhartigheid haalde de schilderes haar inspiratie ook uit de Bijbel. “Ik stelde me de vraag: hoe kennen we barmhartigheid vanuit de Bijbel?” Het verhaal over de barmhartige Samaritaan viel haar het meeste op en gebruikte ze als vertrekpunt.

Kind van de rekening

“Vervolgens trok ik het naar het heden. Wat betekent barmhartigheid in deze tijd?”, vertelt Schepens-Soons. Ze ziet tegenwoordig “veel verdrietige dingen gebeuren” kijkend naar de situatie van veel vluchtelingen. Dat verbeeldt ze door de moeder met baby.

“Via beelden kunnen we mensen op een andere manier bereiken dan alleen door woorden. Hierin ligt denk ik een belangrijke taak voor kunstenaars.”
- Irene Schepens-Soons

Opvallend is het vluchtelingenkind dat de toeschouwer aankijkt. “Dat is het kind van de rekening. Hoe mag zo’n beschadigd kind, met zo’n geschiedenis, hopen op trouw en vriendschap? Wat doen wij daarmee?”

De schilderes wil duidelijk iets in beweging krijgen, maar of het een appèl is om zelf tot actie over te gaan laat ze aan de mensen zelf over. “Iedereen mag zien wat hij ziet en iedereen mag ermee doen wat hij doen wil.”

Dienstbaar

Terugkijkend op haar leven vindt ze dat barmhartigheid ook voor haar een thema was. Na haar studie werkte Schepens-Soons als teken- en schilderdocent in het voortgezet onderwijs. “Ik merkte dat ik de mens achter de dingen belangrijk vond. Mensen boeien mij en ik kan hen vaak goed aanvoelen. Dat heb ik weten te combineren met mijn vak.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ze boog haar vak om naar hulpverlening. Vanuit haar teken- en schilderlessen ging ze mensen begeleiden met hun problemen. “Wat is de kunst hierin dienstbaar geweest”, zegt ze vol overtuiging. “Dit werk zag ik als de vervolmaking van mijn vak.”

Aangekocht

Inmiddels is het schilderij van acrylverf aangekocht door de Stichting Sint Johannes Paulus II. Het doek (80 x 100) ligt bij de lijstenmaker, waarna het ingelijst te zien zal zijn op een nog niet bekendgemaakte plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.