<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Brede toegankelijkheid levert boek van Nikolaas Sintobin dubbele nominatie op

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 oktober 2023
image
Jezuïet Nikolaas Sintobin heeft met zijn boek 'Levenslessen' twee nominaties in de wacht gesleept. Foto: EO

Het boek Levenslessen van Nikolaas Sintobin maakt kans op twee belangrijke boekenprijzen: in Nederland is het genomineerd voor beste theologische boek, in Vlaanderen voor beste spirituele boek. De jezuïet zegt “totaal verrast” te zijn.

“In dit boek heb ik geprobeerd om de grote vragen én antwoorden die het Evangelie stelt of geeft te benoemen en te beantwoorden met de woorden, begrippen en beelden van onze seculiere cultuur”, vertelt Nikolaas Sintobin (61) in een reactie op de nominaties. Geen christelijk jargon dus en nauwelijks expliciete verwijzingen naar God en Jezus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De nominaties waren voor mij een totale verrassing. Zeker ook de Vlaamse, omdat ik in België twee jaar geleden nog diezelfde prijs heb gekregen voor een ander boek.” Dat ging om het boek Vertrouw op je gevoel – Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola.

In gesprek gaan

Sintobin vertelt dat sommigen de keuze voor een seculiere aanpak wat vreemd vinden. Maar over het algemeen zijn de meeste mensen juist blij met het boek.

“Het bijzondere is dat ik hier juist van katholieken uit de binnenste kern van onze Kerk heel positieve reacties op krijg. Ze vinden er een woordgebruik dat hen helpt om het gesprek aan te gaan met niet-gelovige vrienden en collega’s.”

image

De toegankelijke wijze waarop Sintobin lezers helpt bij hun zoektocht naar zin, bezinning en bezieling is reden voor de Belgische uitgeversorganisatie Medianetwerk Plus om het boek te nomineren in de categorie beste spirituele boek. Naast de juryprijs zal er ook een publieksprijs worden uitgereikt. Tot uiterlijk 15 november 2023 kunnen lezers hun stem uitbrengen.

Ook de Nederlandse prijs voor het beste theologische boek gaat naar het boek dat een theologisch thema het meest toegankelijk maakt voor een breed publiek. Sintobin is blij dat zijn boek ook in deze categorie valt. “De jury heeft dus duidelijk wel degelijk mijn bedoeling begrepen en gewaardeerd.” Tijdens de Nacht van de Theologie op 27 oktober wordt bekendgemaakt welk boek in de prijzen valt.

Minder mensen lezen

Inmiddels kent Levenslessen al een derde druk en zijn er al zo’n tweeduizend exemplaren van de boekenpers gerold. Dat is opvallend veel, gezien de gemiddelde oplage voor een boek in de religieuze sector volgens Sintobin op vierhonderd exemplaren ligt.

“Steeds minder mensen lezen religieuze boeken. Een van de redenen is dat mensen de gebruikte woorden niet langer snappen”, verklaart Sintobin. “Het komt er dus op aan om binnen ons seculier woordgebruik de juiste termen en woorden te vinden om de kern van onze christelijke boodschap toch uit te kunnen drukken. Dat vind ik buitengewoon boeiend.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij verwijst hierbij ook naar de opdracht die paus Franciscus aan alle gelovigen geeft. “Paus Franciscus vraagt om de Blijde Boodschap uit te dragen naar de grenzen van de Kerk en zelfs daarbuiten. De grote meerderheid van onze medeburgers wonen thans aan die grens of daarbuiten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.