<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Dankbaar voor alle gesprekken’: Leo Fijen stopt als presentator Geloofsgesprek

Luuk van den Einden 23 februari 2024
image
Leo Fijen (68) stopt met het Geloofsgesprek omdat hij met pensioen gaat. Foto: KRO-NCRV

Na veertien jaar en zevenhonderd gesprekken neemt Leo Fijen deze zondag afscheid als presentator van het Geloofsgesprek. Volgens de afzwaaiende presentator was het “een voorrecht” om al die tijd het geloof te mogen delen met kijkers.

Het laatste geloofsgesprek dat de 68-jarige Fijen zal voeren maakt in zekere zin een cirkel rond. Hij spreekt dan namelijk met emeritus-bisschop Frans Wiertz, die jarenlang de portefeuille Media beheerde namens de bisschoppenconferentie. In die hoedanigheid stond mgr. Wiertz mede aan de wieg van het programma.

Het Geloofsgesprek, een programma van omroep RKK en later van de KRO-NCRV, verschijnt sinds 2010 iedere zondagochtend voorafgaand aan de eucharistieviering op NPO 2. In totaal voerde Fijen in die jaren zo’n zevenhonderd geloofsgesprekken; nu gaat hij met pensioen.

‘Bevoorrecht’

Volgens de presentator is het programma oorspronkelijk ontwikkeld om televisiekijkers een gelovige hand te reiken. “Om Christus thuis voor de buis te kunnen vieren moet je Hem eerst leren kennen”, zegt hij.

“Het Geloofsgesprek vormt een gelovige inleiding op de eucharistieviering en reikt kijkers woorden aan om het geloof te delen. Ik ben dankbaar voor alle gesprekken en heb me bevoorrecht gevoeld om elke zondag het geloof te delen met de kijkers thuis.”

Programma blijft bestaan

Volgens Reinder van Dijk, producent levensbeschouwing bij de KRO-NCRV, is het afscheid van Fijen “het einde van een tijdperk”. Van Dijk: “Hij heeft veel katholieken de taal gegeven om hun geloof te uiten.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Het Geloofsgesprek blijft wel bestaan. Drie nieuwe presentatoren zullen het stokje overnemen; hun namen worden nog bekendgemaakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.