fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Een oude pastoor en een vermeend wonder: twee ‘katholieke’ films maken kans op een Gouden Kalf

Luuk van den Einden 26 juli 2023
image
De documentaire 'Meneer Pastoor' (foto) en de speelfilm 'De man uit Rome' staan op de longlist voor een Gouden Kalf, de belangrijkste Nederlandse filmprijs. Foto: EO

De documentaire Meneer Pastoor en de speelfilm De man uit Rome staan op de longlist voor een Gouden Kalf, de meest prestigieuze Nederlandse filmprijs. Daarmee kunnen twee producties over een katholiek thema in de prijzen vallen.

Tijdens het Nederlands Film Festival, dat eind september plaatsvindt, zal bekend worden gemaakt welke producties op de shortlist komen en daarmee ook daadwerkelijk genomineerd worden voor een Gouden Kalf, de belangrijkste filmprijs die in Nederland wordt uitgereikt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met Meneer Pastoor en De man uit Rome hebben twee producties over een overduidelijk katholiek thema de longlist gehaald. De man uit Rome is daarbij ook nog geselecteerd om vertoond te worden in het programma van het Forum van de Regisseurs, een door experts samengestelde lijst waar ook een prijs aan verbonden is.

Mogelijk wonder

De man uit Rome van regisseur Jaap van Heusden verhaalt hoe een Italiaanse priester door het Vaticaan naar een Limburgs dorp gestuurd wordt. Daar moet hij de echtheid van een vermeend wonder – een huilend Mariabeeld – zien te achterhalen.

image
'De man uit Rome' draait om de Italiaanse priester Filippo, die door het Vaticaan naar een Limburgs dorp gestuurd wordt om een mogelijk wonder te onderzoeken. Beeld: IJswater Films

Regisseur Van Heusden vertelde eerder dit jaar in KN 14/15 hoe hij in Lourdes inspiratie opdeed voor zijn film: “Daar zag ik dat een mogelijk wonder zo belangrijk wordt gevonden dat het met wetenschappelijke precisie wordt bestudeerd. Dat vond ik bizar, maar tegelijk ontroerde het me.”

‘Verbinden’

De documentaire Meneer Pastoor speelt ook in Limburg, maar is allerminst fictie. Filmmaker Gabriëlle Provaas volgde twee jaar lang de 84-jarige John van Oss, pastoor in Schimmert en Genhout. In haar docu legt ze vast hoe de oude Limburgse priester geleidelijk aan het stokje doorgeeft aan twee jonge paters uit Indonesië.

“De documentaire gaat op de eerste plaats over meneer pastoor, maar laat ook de schoonheid van Limburg zien. Misschien is het bovenal wel een verhaal over gemeenschapszin in kleine parochies”, legt Provaas in KN 12 van dit jaar uit. “Een pastoor kan een gemeenschap bij elkaar houden en verbinden. Pastoor Van Oss deed dat zeker.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op 24 september zal bekend worden welke films genomineerd zijn voor een Gouden Kalf. De winnaars krijgen op 29 september hun prijs uitgereikt.