fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Leuvens museum onthult bijzonder Mariabeeld

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 oktober 2021
image
De nieuwste aanwinst van M Leuven is dit beeld van Maria Lactans, datals een topstuk in zijn soort wordt gezien. Foto: Jan van Esch

Een sculptuur uit de vroege dertiende eeuw van Maria die het kindje Jezus de borst geeft is de nieuwe opvallende aanwinst van museum M Leuven. Het werd dinsdag onthuld.

De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon, de Leuvense burgemeester Mohammed Ridouani en de Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort mochten het beeld in het museum M Leuven presenteren.

Het gaat om een zogeheten Maria Lactans uit de vroege dertiende eeuw. Het beeld is vervaardigd in Verona uit Marmo rosso di Verona, een kalksteen die specifiek in deze streek voorkomt. De maker is vermoedelijk de Veronese beeldhouwer Brioloto de Balneo. Hij is ook bekend van het grote rozetraam in de San Zeno-basiliek in Verona.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uniek

Het is een behoorlijk uniek beeld: wereldwijd zijn slechts zes gelijkaardige beelden bekend. Volgens het museum is van deze zes werken het onthulde exemplaar het best bewaard gebleven.

Marjan Debaene van M Leuven legt uit: “In Belgische collecties is het naar mijn kennis het enige gekende voorbeeld van religieuze Italiaanse romaanse sculptuur van die kwaliteit en omvang. Het heeft bovendien een voor die tijd nog zeer zeldzame iconografie, namelijk Maria die het kindje Jezus de borst geeft, wat op een zeer intieme manier is weergegeven. Het stuk is nog in bijzonder goede toestand en vertoont een grote monumentaliteit.”

Foto's: M Leuven, laatste foto: Jan van Esch

Privécollecties

Het werk bevond zich vele jaren in privécollecties.  Recentelijk werd het aangekocht door de Vlaamse overheid en voor onbepaalde tijd in bewaring gegeven aan M Leuven.

Onderzoek

Vooralsnog verdwijnt de Maria Lactans voor verder historisch onderzoek weer achter de coulissen. Het museum wil proberen te achterhalen waar een klein gaatje onderin het beeld voor diende. Begin 2022 zal het beeld op zaal te zien zijn voor bezoekers.

https://www.kn.nl/donaties/