fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Regisseur nieuwe Tolkien-film: ‘In zijn geloofsleven was er geen conflict’

KN Redactie 6 juni 2019
image
Nicholas Hoult als J.R.R. Tolkien en Lily Collins als Edith Bratt in 'Tolkien'. De biografische film draait vanaf vandaag in Nederlandse bioscopen. Still: Twentieth Century Fox Film Corporation

Tolkien draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen. Katholiek Nieuwsblad sprak met regisseur Dome Karukoski over zijn biografische film over een van de grootste katholieke schrijvers van de twintigste eeuw. “Ik had de katholieke kritiek op mijn film wel verwacht.”

Karukoski was onlangs in Amsterdam om zijn film te promoten. Die kreeg in angelsaksische katholieke media de nodige kritiek te verduren. Kern daarvan: Tolkiens katholieke geloof komt niet genoeg naar voren.

“Ik had deze reactie eigenlijk wel verwacht”, zegt de Finse regisseur “Het feit is dat je nooit iedereen tevreden kan stellen, maar wij moesten ook rekening houden met een niet-katholiek publiek.”

‘Geen conflict in Tolkiens geloofsleven’

Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat een scène werd geschrapt waarin de jonge Tolkien assisteert bij het toedienen van de laatste sacramenten aan een stervende. “Ons testpubliek gaf aan dat ze die scène te lang vonden en niet begrepen. Dat is jammer, maar het zal wel een leuke extra worden op de DVD.”

Kern van de zaak is volgens de regisseur ironisch genoeg dat Tolkien geen zware geloofscrises doormaakte. “Conflict is drama. Als Tolkien de kerk in was gerend en tomaten naar het crucifix had gegooid, zou dat drama zijn, maar in Tolkiens geloofsleven was er geen conflict.”

Grondlegger fantasy-genre

John Ronald Reuel Tolkien (1892 – 1973) is vooral bekend als schrijver van In de ban van de Ring en De Hobbit. De taalkundige Tolkien – hij was hoogleraar in Oxford – is grondlegger van het fantasy-genre en geldt als een van de grootste katholieke schrijvers van de twintigste eeuw.

Lees het hele interview met Dome Karukoski online of in de papieren editie van deze week.

Bekijk de trailer van ‘Tolkien’: