fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Curiekardinaal bevestigt ‘maatregelen’ tegen McCarrick

KN Redactie 9 oktober 2018
image
Kardinaal Marc Ouellet (Foto: CNS/Paul Haring)

Een hoge curiekardinaal heeft bevestigd dat er inderdaad “maatregelen” waren tegen de in ongenade gevallen Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick.

Kardinaal Ouellet reageerde afgelopen zondag met een uitgebreide brief op beschuldigingen van aartsbisschop Carlo Maria Viganò, oud-nuntius in Washington. Die beschuldigde paus Franciscus er in augustus openlijk van sancties tegen McCarrick te hebben opgeheven en hem een belangrijke rol als adviseur te hebben toebedeeld.

Minderjarigen misbruikt

Volgens Viganò was de paus op de hoogte van het seksueel wangedrag van McCarrick. Nadat deze eerder deze zomer van seksueel misbruik van minstens twee minderjarigen was beschuldigd dwong paus Franciscus de 88-jarige zijn kardinaalshoed in te leveren.

Geen commentaar

De paus weigerde in te gaan op vragen van journalisten naar de zaak en spoorde hen aan die te onderzoeken. Het Vaticaan weigerde echter materiaal ter beschikking te stellen of vragen te beantwoorden.

Oproep aan Ouellet

Viganò, die later een tweede open brief schreef, riep kardinaal Ouellet op om als prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen opening van zaken te geven.
Die reageerde afgelopen zondag via de Vaticaanse perszaal met een uitgebreide brief waarin hij Viganò een rebel noemt en suggereert dat hij zich met zijn kritiek op de paus feitelijk buiten de Kerk heeft geplaatst.

Maatregelen, geen sancties

Met betrekking tot de zaak McCarrick bevestigt Ouellet dat er maatregelen tegen de emeritus-aartsbisschop van Washington waren genomen. Hem “was verzocht niet te reizen of in het openbaar te verschijnen, om daarmee nieuwe geruchten over hem te voorkomen”, schrijft de prefect. “Het is daarom onjuist deze maatregelen te presenteren als ‘sancties’, formeel opgelegd door paus Benedictus XVI en dan opgeheven door paus Franciscus.”

Herhaald aandringen

Ouellet zegt in de archieven geen documenten te hebben gevonden die met het gewicht van een canonieke straf McCarrick de verplichting opleggen zich uit het openbare leven terug te trekken. Wel bevestigt de kardinaal dat zijn voorganger, kardinaal Re, en hijzelf verschillende brieven hebben geschreven die er bij “hem op aandrongen, eerst via apostolisch nuntius Pietro Sambi en daarna door u (Viganò –kn), om een leven van gebed en boete te leiden, voor zijn eigen welzijn en dat van de Kerk.” (KN)