<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spaanse bisschoppen keuren legalisering euthanasie af

Inés San Martín - Crux 19 maart 2021
image
In december werd in Madrid gedemonstreerd tegen de voorgenomen euthanasiewet. Foto: Susana Vera - Reuters via CNS

De bisschoppen van Spanje hebben donderdag de legalisatie van euthanasie en hulp bij zelfdoding in het land veroordeeld. Het parlement van het land keurde de wet die dag goed. Deze zal over drie maanden in werking treden.

“Dit is een moment om gewetensbezwaren te bevorderen”, zei bisschop Luis Argüello, secretaris-generaal van de Spaanse bisschoppenconferentie. Hij pleitte voor de promotie van alles dat zou kunnen bijdragen aan een cultuur van het leven, die een rode lijn trekt bij ‘Gij zult niet doden’.

“Helaas hebben ze geprobeerd een oplossing te vinden om lijden te vermijden: door de dood van iemand die lijdt te veroorzaken”, zei hij. “Het is dramatisch dat er in Spanje elk jaar zestigduizend mensen sterven terwijl ze lijden. Terwijl dit zou kunnen worden verholpen met een adequaat beleid van palliatieve zorg.”

De nieuwe wetgeving maakt Spanje het vierde land in Europa dat euthanasie legaliseert. België, Nederland en Luxemburg gingen het land voor.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wilsbeschikking

Argüello zei dat dit tijd is om “een cultuur van het leven te promoten en concrete stappen te ondernemen om een ​​wilsbeschikking te bevorderen of verklaringen vooraf te doen. Dat maakt het voor Spaanse burgers mogelijk hun wens om palliatieve zorg te ontvangen op een duidelijke en vastberaden manier te uiten: hun verlangen om niet onderworpen te worden aan de toepassing van deze euthanasiewet. ”

De bisschop voegde eraan toe dat dit ook een tijd is voor de katholieke Kerk om de Spaanse samenleving eraan te herinneren dat je “niet gewillig de dood van een persoon zult veroorzaken om het lijden te verlichten.”

“Integendeel: je zult zorgen voor die mensen die zich in de laatste fase van hun bestaan ​​bevinden, tederheid, nabijheid, barmhartigheid beoefenen, inspireren tot bemoediging en hoop. Mensen die misschien momenten van lijden doormaken en troost, zorg en hoop nodig hebben.”

Zorg voor anderen

Zodra de wet van kracht wordt, kan elke Spanjaard ouder dan 18 jaar ervoor kiezen om zijn leven te beëindigen “een ernstige en ongeneeslijke” ziekte of een “ernstige, chronische en onbekwaam makende aandoening”.  Die aandoening moet de autonomie aantasten en “constant en ondraaglijk lichamelijk of psychologisch lijden” veroorzaken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verschillende bisschoppen uitten hun bezorgdheid over de legalisatie op sociale media. Een van hen was kardinaal Carlos Osoro, aartsbisschop van Madrid.

“De pandemie zou een paradigmaverschuiving moeten veroorzaken. Laten we overgaan van de zelfzuchtige zoektocht naar ons eigen welzijn naar zorg voor anderen. We zijn verzorgers van anderen en daarom is het dramatisch dat we ons vandaag wagen aan euthanasie”, schreef hij.

Dwingen tot dood

Kardinaal Juan José Omella van Barcelona, ​​voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, zei dat de nieuwe wetgeving zou worden gebruikt om terminale zieken te dwingen de dood als hun enige optie te zien.

“Spanje kan zichzelf niet als een ontwikkelde samenleving beschouwen door deze wet goed te keuren. Het moedigt de zieken aan de handdoek in de ring te gooien en een einde te maken aan hun bestaan”, betoogde hij.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

In een verklaring van 14 september voerden de bisschoppen aan dat het pleiten voor het “recht op euthanasie” een reductionistische kijk is op de menselijke persoon. Het biedt een vrijheid die losstaat van verantwoordelijkheid.

“Aan de ene kant wordt de sociale dimensie van de mens ontkend, door te zeggen: ‘Mijn leven is van mij en alleen van mij en ik kan het wegnemen’. Aan de andere kant wordt gevraagd dat iemand anders – de georganiseerde samenleving – de beslissing legitimeren”, schreven de bisschoppen.

‘Dit baart de paus zorgen’

Afgelopen september werden verschillende Spaanse bisschoppen in het Vaticaan verwelkomd door paus Franciscus. Naar verluidt bespraken ze de kwestie uitvoerig.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is een kwestie die de paus zorgen baart”, zei kardinaal Juan José Omella na de bijeenkomst tegen journalisten in Rome. “Ik geloof dat het niet alleen gaat om doodgaan of niet sterven, maar ook om pijn en begeleiding. Als men een behandeling voor pijn krijgt en zich begeleid voelt door familie en professionals, wil men leven. ”

Roeping

“De kwestie van het leven gaat niet alleen over vluchtelingen. Het gaat van het kind in de moederschoot tot aan de dood”, zei hij.

“De dood is niet het einde”, zei de kardinaal. “Het is de deur naar de andere kant. Als we weten hoe we dit moeten delen met de persoon die ziek is, veranderen de perspectieven. Maar als we zeggen dat dit het is, nemen we hoop en spiritualiteit weg, dingen die we allemaal in ons hart dragen. De menselijke persoon wordt geroepen tot eeuwigheid en liefde. “

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.