fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Deel Braziliaanse bisschoppen uit hevige kritiek op regering

Roel Weerheijm 4 augustus 2020
image
Een jongetje wordt onderzocht op corona door het medisch team van het Braziliaanse leger. Een groep bisschoppen heeft kritiek geuit op de aanpak van de coronacrisis door de regering-Bolsonaro. Foto: CNS Photo – Adriano Machado, Reuters

Meer dan honderdvijftig Braziliaanse bisschoppen beschuldigen de regering-Bolsonaro in een uitgelekte conceptbrief van “passiviteit en verzuim” bij het bestrijden van de coronacrisis.

“De federale overheid sluit zijn ogen voor het beroep dat nationaal en internationaal op Brazilië wordt gedaan”, schrijven ze. De bisschoppen voegen toe dat de regering de crisis niet aankan en verzuimt te zorgen voor de allerarmsten in de Braziliaanse samenleving.

‘Perfecte storm’

In Brazilië, schrijven ze, is sprake van een “perfecte storm”. “De oorzaak van deze storm is de combinatie van een niet eerder vertoonde gezondheidscrisis met een gigantische ineenstorting van de economie en de spanning die op de fundamenten van de republiek staat.”

Volgens de bisschoppen is die storm vooral ontstaan door toedoen “van de president en andere delen van de samenleving. Het resulteert in een grondige politieke en gouvernementele crisis”.

Verbijsterd

De ondertekenaars vinden het dédain dat de regering-Bolsonaro laat zien ten aanzien van onderwijs, cultuur, gezondheidszorg en diplomatie verbijsterend.

“De Braziliaanse bisschoppenconferentie bevestigde dat de conceptbrief niet het standpunt vertegenwoordigt van de conferentie”

Een aantal bisschoppen benadrukte dat de conceptbrief niet alleen aan Bolsonaro en zijn regering was gericht.

“Het doel van de brief is niet eenvoudigweg om de president te bekritiseren, maar om onderwerpen aan te dragen die de bevolking aangaan”, aldus bisschop Stringhini van Mogi das Cruzes, die de brief een dag na het uitlekken ondertekende.

Steun van 1500 priesters

De conceptbrief van de groep bisschoppen zou morgen gepresenteerd worden aan de Braziliaanse bisschoppenconferentie, maar lekte op 26 juli uit. Vier dagen later verscheen vervolgens een brief waarin vijftienhonderd priesters hun steun uitspreken voor de mening van de bisschoppen.

Volgens de priesters hebben bewindslieden van de overheid de plicht om te de gehele bevolking te dienen, juist de meest kwetsbaren. Zij beschouwen de conceptbrief van de bisschoppen als “een profetisch document van een significant percentage van de bisschoppen van de Braziliaanse katholieke Kerk”.

Op persoonlijke titel

Bisschop Manoel Ferreira dos Santos van Registro zei tegen Catholic News Service dat de brief door de bisschoppen op persoonlijke titel is ondertekend en niet namens de hele Braziliaanse bisschoppenconferentie.

Hoewel sommige Braziliaanse media direct suggereerden dat er een diepe kloof bestaat tussen de Braziliaanse bisschoppen, ontkennen de bisschoppen zelf dat er verdeeldheid bestaat binnen de bisschoppenconferentie. “Dit zijn slechts meningsverschillen”, zei een van hen.

Reactie bisschoppenconferentie

De Braziliaanse bisschoppenconferentie bevestigde dat de conceptbrief van de ondertekenaars was en niet het standpunt vertegenwoordigt van de conferentie, die uit meer dan vierhonderdvijftig bisschoppen bestaat.

Bron: Catholic News Service