<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus in brief aan kinderen: ‘Maak de wereld stap voor stap beter’

Cindy Wooden - CNS 5 maart 2024
image
Kinderen zwaaiden met vlaggen terwijl ze paus Franciscus ontmoetten tijdens een bijeenkomst genaamd 'Let Us Learn from Boys and Girls' in het Vaticaan op 6 november 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus schrijft een brief aan kinderen over de hele wereld ter voorbereiding op de viering van de eerste Werelddag voor Kinderen in mei. 

De wereld een betere plek maken voor iedereen begint met gebed en kleine stappen zoals ‘hallo’, ‘sorry’ of ‘dankjewel’ zeggen, zegt de paus in zijn brief aan kinderen die op 2 maart werd vrijgegeven.

Uitnodiging Werelddag

De brief bevat een uitnodiging voor de kinderen om deel te nemen aan de eerste Werelddag voor Kinderen in Rome van 25 tot 26 mei. Volgens de organisatie hebben 57.000 kinderen uit zestig landen zich al aangemeld.

De organisatie hoopt dat 100.000 kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar het openingsevenement in het Olympisch Stadion van Rome en de Mis met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein zullen bijwonen.

‘Bron van vreugde’

In zijn brief vertelt de paus kinderen dat zij “een bron van vreugde zijn voor jullie ouders en jullie gezinnen, maar ook voor onze menselijke familie en voor de Kerk, waarin ieder van ons als een schakel is in een grote keten die zich uitstrekt van de verleden naar de toekomst en de hele aarde bestrijkt.”

Kinderen herinneren iedereen ook aan hun behoefte en verlangen “om te groeien en bloeien”, en dat alle mensen iemands zonen en dochters zijn en broers en zussen, zegt hij. “We zouden niet leven tenzij anderen ons op deze wereld brachten, noch zouden we kunnen groeien zonder anderen te hebben om van te houden en van wie we liefde kunnen ontvangen.”

Speciaal geheim

Paus Franciscus koos het thema ‘Zie, ik maak alle dingen nieuw’ voor de Werelddag voor Kinderen om te benadrukken dat mensen verenigd moeten zijn met Jezus en anderen om de wereld te verbeteren.

Hij deelt ook een “speciaal geheim” met kinderen, waarbij hij uitlegt dat dagelijks gebed ons met God verbindt en ons hart vervult met licht en warmte. Hij benadrukt dat ware vreugde voortkomt uit het delen van onze zegeningen en groeit in onze relaties met anderen.

“Als we de zegeningen die we hebben ontvangen voor onszelf houden, of driftbuien krijgen om dit of dat geschenk te krijgen, vergeten we dat het grootste geschenk dat we bezitten onszelf en elkaar is: wij allemaal samen zijn Gods geschenk”, aldus de brief.

‘Vriendschap is prachtig’

“Denk aan je vrienden en hoe geweldig het is om tijd met hen door te brengen: thuis, op school, in de parochie en op de speelplaats, overal”, zegt de paus. “Spelen, zingen, nieuwe dingen ontdekken, plezier maken, samen zijn en niemand uitsluiten.”

“Vriendschap is prachtig en groeit alleen op deze manier: door te delen en te vergeven, met geduld, moed, creativiteit en verbeeldingskracht, zonder angst en zonder vooroordelen.”

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de Werelddag vraagt paus Franciscus de kinderen om dagelijks met hun gezinnen het Onze Vader te bidden en na te denken over de woorden. Hij benadrukt dat Jezus ons uitnodigt om actief deel te nemen aan de bijeenkomst en samen te werken aan een nieuwe, humanere, rechtvaardige en vreedzame wereld.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Jezus, die zichzelf aan het kruis heeft aangeboden om ons allemaal in liefde samen te brengen, die de dood heeft overwonnen en ons met de Vader heeft verzoend, wil zijn werk in de Kerk door ons voortzetten”, schrijft de paus. Hij voegt eraan toe: “Denk hier eens over na, vooral degenen onder jullie die zich voorbereiden op de eerste communie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.