fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Demonstranten weg ‘omdat Asia Bibi gaat hangen’

KN Redactie 2 april 2016
image
Asia Bibi zit sinds 2009 gevangen wegens vermeende blasfemie. Foto: liberties.eu

Duizenden moslimdemonstranten hebben hun sit in Islamabad beëindigd omdat hen beloofd zou zijn dat Asia Bibi zal worden opgehangen.

De ‘deal’ is echter tegengesproken door minister Chauhdry Nisar Ali Khan van binnenlandse zaken. Volgens hem zijn de demonstranten uit zichzelf vertrokken.

Blasfemiewetten

Afgelopen zondag verzamelden duizenden islamisten zich voor het Pakistaanse parlement in de hoofdstad Islamabad. Aanvankelijk protesteerden zij tegen de ophanging van Mumtaz Qadri, de lijfwacht die in 2011 gouverneur Salman Taseer vermoordde wegens diens verzet tegen de beruchte blasfemiewetten.

Asia Bibi moet hangen

Qadri werd eind februari geëxecuteerd. Diens zelfuitgeroepen aanhangers eisten met hun demonstratie onmiddellijke uitvoering van alle doodvonnissen die op grond van de blasfemiewetten zijn opgelegd. Al snel spitste de eisen zich toe op de ophanging van Asia Bibi, de christelijke moeder van vijf kinderen die wegens vermeende blasfemie ter dood is veroordeeld. Haar vonnis werd vorig jaar door het Hooggerechtshof vernietigd.

Trage reactie

De demonstratie was georganiseerd door de Pakistaanse tak van de Taliban en trok op zijn hoogtepunt begin deze week 25.000 mensen.
Aanvankelijk reageerde de overheid nauwelijks, maar na heftige kritiek op premier Nawaz Sharif bouwden de autoriteiten een enorme politiemacht op en werden extra versterkingen opgetrommeld.

‘Eisen ingewilligd’

Toen de spanningen toenamen kwamen twee gezaghebbende geestelijken tussenbeide en loste de demonstratie zich op. Daarbij werd door de demonstranten gezegd dat hun eisen waren ingewilligd, waaronder die van een spoedige terechtstelling van Asia Bibi.
Volgens minister Khan is er echter “geen enkele geschreven of enige andere vorm van overeenkomst gesloten”. “Wij stonden op het punt het bevel te geven tot ontruiming door de veiligheidstroepen maar toen intervenieerden twee geestelijken.”

Succesvol machtsvertoon

Na aanvankelijk zowel de omvang als te intenties te hebben onderschat hebben de autoriteiten er goed aan gedaan de demonstranten uit te putten, aldus een commentaar van Gul Bukhari. “Het machtsvertoon heeft gewerkt en uiteindelijk was een veilige aftocht het enige dat ze hebben gekregen.” De bewering dat er een overeenkomst was om Asia Bibi spoedig op te hangen was volgens haar een poging “het eigen gezicht te redden”.

Aanslag

Het is nog steeds onduidelijk in hoeverre de bloedige aanslag op Paaszondag in Lahore verband houdt met de demonstratie. De aanslag was gericht op een park met een speeltuin waar op dat moment veel christenen waren. De aanslag is opgeëist door een extremistische moslimorganisatie die gelieerd is met de Taliban die de demonstratie in Islamabad organiseerde.

Inmiddels is het dodental van de aanslag opgelopen tot 74. Vele tientallen gewonden liggen nog verspreid in verschillende ziekenhuizen. (KN/AN)